latinica  ћирилица
18/02/2017 |  18:04 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Радишић: Дубоко исполитизован процес (ВИДЕО)

Један од свједока покретања тужбе против Србије 1999. године био је тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Живко Радишић. И тада је, каже, игнорисањем става најмање половине БиХ урађено исто што данас ради Бакир Изетбеговић. Тужба и агент који, наводно, представља БиХ, од почетка немају легитимитет, упозорава Радишић.
Живко Радишић - Фото: РТРС
Живко РадишићФото: РТРС

Док се историја покушава заборавити, живи свједок времена у којем је тужба први пут и споменута све гледа са невјерицом. Живко Радишић, бивши члан Предсједништва БиХ, још 1999. године када је тужба дошла на дневни ред сједнице Предсједништва, уложио је вето. Тужба је проглашена штетном по витални национални интерес српског народа и Републике Српске, и до избора спорног агента БиХ Сакиба Софтића 2002. године није ни споменута. 

- Ја у том одлучивању нисам учествовао, и води се записник у коме тачно пише да је одржана сједница са два члана, не три, Белкић и Крижановић. И тада сам био категорично против да се то стави на дневни ред - подсјећа Радишић.

За тужбу и агента који од почетка нису имали ни легитимитет, ни легалитет, Радишић каже да се не осјећа одговорним. Зашто је потребно будити духове прошлости, када је на ту исту тужбу стављена тачка, није му јасно. Увјерен је у тезу да је комплетан процес дубоко исполитизован.

- Нема обнове тужбе без консезуса Предсједништва БиХ. То је став и међународне заједнице, и то су писали, написали и потписали, уз наш пристанак када смо доносили Дејтонски споразум и Устав БиХ - каже бивши члан Предсједништва БиХ.

И друштво и вријеме, према Радишићевој оцјени, сазрели су за радикалну промјену укупног амбијента у којем живимо. Умјесто да извлачимо поуке из прошлости и градимо цивилизацијске, демократске и просперитетне односе, сваког дана тонемо дубље. Докад ћемо живјети у оковима прошлости, питање је на које ни Радишић, али ни бројни са актуелне политичке сцене немају одговор. Не зна се да ли ће га икада и имати.