latinica  ћирилица
18/02/2017 |  17:59 ⇒ 19/02/2017 | 09:11 | Аутор: РТРС

Београд: Изетбеговић заоштрава односе! Нема нових доказа против Србије (ВИДЕО)

Ревизија тужбе је акт непријатељства према Србији, али и Србима у БиХ - став је званичног Београда. Србија упозорава да ће ова одлука изазвати дестабилизацију, не само БиХ, већ и читавог региона. Истовремено, све ово имаће велике посљедице по билатералне односе Србије и БиХ.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Одлука Бакира Изетбеговића је опасна, али Изетбеговић није БиХ и сам не може да је заступа, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

- Сјетите се кад сам говорио да је велика вриједност пресуде Радовану Караџићу, образложења у којем се каже да Слободан Милошевић није крив за геноцид нити за етничко чишћење и ратне злочине у БиХ, тада су ме сви напали да бранимо Милошевића. Ми не бранимо Милошевића, бранимо Србију, јер Србија није крива - рекао је Дачић.

Да Србија није крива, објашњава и директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф. Он истиче да нешто што је трагедија не мора да буде и геноцид. Наводи примјер Сребренице гдје се, како каже, догодила трагедија – хиљаду људи је убијено и то је, додаје Зуроф, чињеница.

- Али, та убиства се не могу назвати геноцидом, јер су допустили женама и дјеци слободно да оду. Геноцид би био да су их све убили. Дакле, ово није геноцид - истиче Зуроф.

Јасно је свима да се Бакир Изетбеговић нада ревизији која би била извршена тако што би неко од великих сила донио неки противправни акт, каже српски историчар Чедомир Антић. Тврди и да Изетбеговић живи на непрекидном сукобу.

- Ако нема наде у сукоб, нема наде ни у стварање великобошњачке државе. А ово сада што постоји, није оно што би задовољило великобошњачки национализам - објашњава Чедомир Антић.

Бакир Изетбеговић покушава да направи дубоке и трајне сукобе између Срба, Хрвата и Бошњака, поручио је министар за рад Србије Александар Вулин. Каже и да Изетбеговић овим жртвује БиХ и мир и стабилност на читавом Балкану, зарад личних политичких циљева.

- Ово је акт непријатељства, акт непријатељства једног човека и акт непријатељства једне политичке структуре која већ годинама упорно ради на дестабилизацији БиХ и покушају изазивања сукоба унутар БиХ који би се даље прелили на читав Балкан - навео је Вулин.

Србија очекује да ће се огласити међународна заједница и врло јасно рећи ко је тај ко руши стабилност на Балкану и ко угрожава само постојање Босне и Херцеговине.