latinica  ћирилица
18/02/2017 |  17:53 ⇒ 19/02/2017 | 10:01 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске: Ово је највећи удар на дејтонску БиХ! (ВИДЕО)

Иза подношења захтјева за ревизију тужбе против Србије не стоји БиХ, већ бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић. Исход је, међутим, јасан - овај једнострани и ванинституционални потез неће проћи, поручује српски члан Предсједиштва БиХ Младен Иванић.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

На то ће указати Међународном суду у Хагу и земљама чланицама Савјета за примјену мира. Из Српске порука да треба сазвати састанак са званичницима Србије, али и ванредну сједницу Парламента Српске, да би заузели јединствен став, али не о ревизији, већ о њеним политичким посљедицама.

Шта је изазвала одлука о покретању ревизије тужбе против Србије? Посљедице попут политичке кризе коју константно производи СДА, ванинституционално дјеловање, доказ постојања паралелне структуре у БиХ и одустајање од консензуса као начина доношења одлука, сматра Младен Иванић. Још није донио одлуку да ли треба сазвати посебну сједницу Предсједништва БиХ, о томе ће се, каже, изјаснити наредне недјеље, након разговора са српским представницима у бх. институцијама. Сада, каже, треба хладна глава, али и реакције.

- Зато је мој приједлог да клубови у НСРС затраже ванредну седницу на ову тему, и да се на њој разговара, не о ревизији, јер она нема теоријску шансу да прође, већ о политичким импликацијама које сам рекао - поручио је Иванић.

С овим је сагласан и потпредсједник Парламента Ненад Стевандић. Поручује да се само јединственим српским ставом Изетбеговићу може умањити маневарски простор.

- Мислим да треба да се договоримо, да заједно потпишемо неку резолуцију или декларацију и да тако Бакиру Изетбеговићу онемогућимо легитимитет да лично подноси тужбе као да представља БиХ, јер је не представља, а с друге стране, да нашим представницима у БиХ дамо залеђину, али и обавезу да спроводе - рекао је Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС.

И предсјендик ДНС-а сматра да ће се подношењем ревизије тужбе само снажно објединити цјелокупан српски корпус који ће одговорити на самовољне и исхитрене потезе Изетбеговића. 

- Тај одговор неће бити од користи ни Изетбеговићу, ни Бошњацима, ни БиХ, али то нас је присилило да повлачимо најтеже потезе који су могући. Нарочито апелујем на представнике Републике Српске на нивоу БиХ да своје потезе усагласе са институцијама Српске - каже Марко Павић, предсједник ДНС.

- Они желе да наставе политику притисака према међународним круговима да би била извршена уставна реформа, односно централизација БиХ. За ово им је потребна политичка криза у БиХ за коју би, уколико би Срби напустили институције БиХ, лакше доказали да је проблем Устав и тако би нас увели у период нових притисака - истиче предсједник СП Петар Ђокић.

Из републичког Центра за истраживање ратних злочина сматрају да Бакир Изетбеговић наставља политику свог оца у стварању унитарне БиХ. Оно што је некад била прикривена намјера, сада је, кажу, изашло на видјело.

- То није усмерено против Србије, него против српског народа у Републици Српској и ми морамо да дамо снажан одговор на то - упозорава Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата и ратних злочина РС.

Слична порука стиже и од професора Емила Влајкија. Добар дио аналитичара је, каже, сматрао како та ревизија нема везе са Србијом, јер је жалба прије деценију била одбачена. Изетбеговић је пијун евроатлантског дијела међународне заједнице и извршава све што му кажу, а његов на брзину састављени правни тим чиста је фарса, поручио је Влајки.