latinica  ћирилица
18/02/2017 |  15:36 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Савјетница Могеринијеве - Ако Француска "падне", збогом ЕУ

Савјетница за стратешка питања шефице европске дипломатије Федерике Могерини, Натали Точи, упозорава да највећа пријетња за ЕУ не пријети споља, већ изнутра, као и да, ако Француска "падне" на изборима то значи "крај игре" за Унију.
Натали Точи (архивска фотографија) - Фото: РТС
Натали Точи (архивска фотографија)Фото: РТС

Кључна изјава глобалне стратегије ЕУ, како је објаснила бечком дневнику Стандард, јесте да је свијет не тако лијепо мјесто пуно криза и конфликата, а да европске државе у њему могу опстати само ако су јединствене.

"Та порука је за мене и послије Брегзита и послије Трампа још битнија. Околност да нам Трамп каже да би требало само да се бринемо о безбједности је додатни разлог за то да бисмо требали да изразимо заједничку спољну и безбједносну политику, кроз више сарадње и чак више интеракције", истакла је Точијева.

Подвукла је да је највећи проблем ЕУ изнутра, а не споља.

"Питање је да ли послије Брегзита следи домино ефекат на друге државе. Ја то не вјерујем. Тренутно ствари иду у правцу обрнутог тренда. То показују избори и влада у Шпанији, као и предсједнички избори у Аустрији. Међутим највећи тест по ЕУ биће Француска, Италија и Њемачка. Ако предсједнички избори у Француској протекну добро, онда можемо да се даље бавимо примјеном глобалне стратегије. Ако не, то би значило крај за ЕУ. Унија може постојати без Британаца, али не и без Француске", истиче Точијева.

Када је ријеч о трансатлантским односима, Точијева подсећа да се не ради о новим тоновима које ЕУ чује из Вашингтона.

"Министар одбране САД Роберт Гејтс већ је, у свом опроштајном говору 2011. године, рекао слично, а то је да је Хладни рат окончан прије пар деценија, да је Унија богатија од Америке и да је вријеме да сама почиње да плаћа за своју безбједност. Искрено речено то није безобразна порука. До сада су Американци увек љубазно формулисали ту поруку, а ми је нисмо слушали. То се сада мијења, а ако САД пробуде Европу то је добра ствар", увјерена је Точијева.

У будућности, како каже, очекује да ће ЕУ формирати оквир за озбиљнији приступ Европљана по питању безбједности. Безбједност ће остати у националној надлежности, али ће кроз сарадњу расти способност свих.

Извор: РТС