latinica  ћирилица
17/02/2017 |  22:47 | Аутор: РТРС

Словенија: Нова овлашћења за полицију

Припадници специјалних полицијских јединица у Словенији убудуће ће у посебним околностима за онеспособљавање опасних особа током интервенције умјесто ватреног оружја смјети да користе елетричне парализаторе.

То је омогућено Законом о полицијским овлашћењима који је данас усвојио парламент.

Према ријечима министра унутрашњих послова Весне Гјеркеш Жнидар, циљ је да се полицији омогући да без употребе ватреног оружја и са безбједне удаљености неутралише опасне особе у ситуацијама када у рукама имају хладно оружје, попут ножа или опасне предмете.

Истим законом полицији су дата овлаштења да скупља и сортира податке о свим путницима у ваздушном саобраћају, што се тумачи напорима у борби против терористичких пријетњи, преносе медији.

Полиције је допуштено и да у исту сврху и ради контроле граничног саобраћаја користи оптичке читаче ради идентификације регистарских ознака.

Истим законом, полиција добија овлаштења и да реагује ефикасније у случају насилних навијачких група и појединаца.

Појединцима се за инциденте на стадионима може изрећи двогодишња забрана присуствовања спортским приредбама, а полиција ће смјети и да прекине путовање група навијача на спортске приредбе ако код њих нађе забрањена средства или утврди да намјеравају кршити јавни ред и мир.

Извор: СРНА