latinica  ћирилица
16/02/2017 |  16:12 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Градоначелник Приједора посјетио фарму норвешког црвеног говечета "Арифагић" (ВИДЕО)

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић посјетио је фарму норвешког црвеног говечета "Арифагић" у Трнопољу код Приједора и најавио могућност рјешаваља проблема недостатка земљишта за призводњу сточне хране за потребе ове фарме. Због недостатака земљишта, са ове фарме дио сточног фонда раније је пресељен на територију Федерације БиХ.
Приједор - Фарма говеда - Фото: РТРС
Приједор - Фарма говедаФото: РТРС

Приједорска фарма норвешког црвеног говечета, за коју тврде да је највећа фарма оваквог типа на свијету, тренутно имја 780 грла, од чега 300 музних.

На овој фарми дневно се произведе око 7.500 литара млијека. Фарма тренутно располаже са око 150 хектара земљишта, али то није довољно за потребе сточног фонда.

Због недостатка капацитета, али прије свега, земљишта, у претходном периоду били су принуђени да 150 грла преселе у Босански Петровац у Федерацији БиХ.

"Нама је најбитнија земља у овом тренутку, то су ствари које ћемо рјешавати и неке друге ствари смо ријешили по питању ветеринарске станице и мислим да коначно имамо значајнију подршку локалне заједнице, а овај пројекат се ни у ком случају не може реализовати без подршке локалне заједнице и ентитетског нивоа власти", рекао је Алмир Хоџић, фарма "Арифагић" Приједор.

Градоначелник Приједора истиче, ова фарма изузетно је важан пољопривредни субјекат. Много земље није било уређено грунтовно и катастарски, што је отежавало рјешавање проблема недостатка земљишта.

Ипак, рјешење је на помолу, а Градска управа има слуха за овакве пројекте.

"Дио земљишта је већ изнађено и фарма "Арифагић" то користи. Ми смо на трагу још једном рјешењу и о њему ћемо говорити ако то успјешно завршимо заједно са Министарством и нађемо још један значајан простор за стварање услова да се стока може квалитетније хранити са земљишта са подручја Града Приједора", каже Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

План је годишњу производњу млијека повећати на три и по милиона литара млијека.

На овој фарми тренутно је запослено тридесет радника.