latinica  ћирилица
16/02/2017 |  12:02 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Приједор: Недостатак сировине проблем дрвопрерађивача (ВИДЕО)

Недостатак сировине проблем је дрвопрерађивача Приједорске регије. Принуђени су да трупце увозе, углавном из Хрватске, по много већој цијени у односу на домаћу сировину.
Дрвопрерађивачи - Фото: РТРС
ДрвопрерађивачиФото: РТРС

Из поткозарског Кластера поручују да у расподјели домаћих трупаца више морају да буду укључени дрвопрерађивачи, како сировину не би добијала предузећа која се баве трговином, већ она која дрво прерађују.

Нема довољно домаћих трупаца, а производња не смије стати – ово је мора извозно оријентисаних дрвопрерађивачких предузећа с подручја Приједорске регије. Због недовољне количине домаћих трупаца принуђени су да увозе храстовину, већином из Србије и Хрватске, по цијени већој и до 200 евра по кубином метру, без превоза.

- Највећи нам је проблем сировина, али је проблем  и то што немамо континуирано снабдијевање. Јако нам је тешко у таквим условима направити неки уговор. Већ три мјесеца нисмо добили ниједног кубика трупаца, прича Светозар Станисављевић из Предузећа " Фореста" из Костајнице.

- Ако узмемо неку просјечну цијену букове резане грађе на домаћем тржишту, која износи 280 евра, у Хрватској и Србији та цијена је око 330 евра плус превоз који је око 20 евра. Можете и сами израчунати колико је то по једном кубику, додаје власник предузећа "Мастервуд" из Приједора, Драгослав Шиљак.

У 22 дрвопрерађивачка предузећа широм Поткозарја тренутно је запослено око хиљаду радника. Дрвопрерађивачи сматрају да домаће сировине има довољно, али нису задовољни расподјелом трупаца.

Ратко Мацановић, предсједник УО Кластера дрвне индустрије и индустрије намјештаја "Дрво" Приједор, каже да ту мора да учествује Влада и дрвопрерађивачи.

- Ми смо апеловали на Владу да у расподјели самих трупаца учествују дрвопрерађивачи, што они сада у задње вријеме нису баш уважили. Велики дио трупаца је отишао фирмама које се баве трговином, истиће Мацановић.

Адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању неће се негативно одразити на ову област.

Дрвна индустрија Српске прошле године извезла је производе у вриједности од 500 милиона марака.