latinica  ћирилица
15/02/2017 |  09:27 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Италијански економиста: Европска унија је постала "Четврти рајх"

Европу потреса озбиљна економска и политичка криза. У име глобализације укинуте су не само географске, него и моралне границе. Ушли смо у епоху неизв,есности. Бришу се разлике између култура, каже италијански економиста Алберто Бањаи.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Како се Европа нашла усред економске кризе, чије посљедице сада мора да плаћ́а Италија? Све је почело 60-тих и 70-тих година, када је у земљи забиљежен економски пад, који се одмах одразио и на демографску ситуацију.

Како, са друге стане, земља може да напредује ако има све мање становништва? Додатни удар Италија је проживјела крајем 90-тих година и касније када се појавио евро који је за собом повукао процес деиндустријализације. Коначно, Италију је дотукла криза 2008. година, када су САД национализовале дугове приватних лица, дуплирајућ́и тако државна дуговања.

О суверенитету и политичким перспективама Италије, на чијој се територији налази 90 атомских бомби НАТО-а, Спутњик је разговарао са економистом Албертом Бањаијем.

Он тврди да суверенитет европских држава бришу транснационалне компаније које га преузимају на себе. Италијански економиста наводи и улогу медија, који код становништва потврђују ту тезу, самим тим, како каже, о суверенитету Италије не може бити ни ријечи.

- Односи између великог газде – САД, и његовог локалног представника – Њемачке, мијењају се, а Италија би требало да искористи ситуацију како би договорила најбоље могућ́е услове за себе. Имајућ́и у виду да Италија није независна, могла би или да се крећ́е ка ЕУ, која је већ́ постала нешто попут "Четвртог рајха", што се не свиђа Америци, или може да поврати макар мали дио аутономије, договарајућ́и се о томе са Русијом и САД. Приближавање односа САД и Русије уопште не мора бити негативна појава. Све је боље од рата и бацања атомских бомби на непријатеља - рекао је он Бањаи.

Новинар Марчело Венецијани, са друге стране, каже да границе на територији Европе данас нестају.

Мисао новинара носи са собом контрадикторност – питања економског и политичког суверенитета постају веома битна и изазивају многе дискусије.

Венецијани истиче чињеницу да су границе важне, као и то да је сада неопходна таква владајућ́а елита која би могла не само да побјеђује на изборима, већ и да реално управља.

Извор: Спутњик