latinica  ћирилица
09/02/2017 |  17:03 | Аутор: РТРС

Французи дижу зид од непробојног стакла око Ајфелове куле

Стаклени зид од 2,5 метра замијениће неугледне баријере постављене прошле године око Ајфелове куле уочи Европског првенства у фудбалу.
Париз, Француска (Фото: Flickr/Manik Rathee) -
Париз, Француска (Фото: Flickr/Manik Rathee)

Градске власти у Паризу најавиле су данас да ће око Ајфелове куле бити подигнут 2,5 метара висок зид од непробојног стакла отпорног на метке, како би се појачала безбједност посјетилаца те париске знаменитости.

Лист Паризијен пренио је да ће стакленим зидом бити замијењене неугледне баријере постављене прошле године око Ајфелове куле уочи Европског првенства у фудбалу.

Исти лист наводи да ће зид, према ријечима Бернара Годијера, предсједника компаније СЕТЕ која управља Ајфеловом кулом, бити од стакла отпорног на метке и да ће "трајно појачати безбједност вртова испод торња".

Зид је дио пројекта вредног око 300 милиона евра, започетог прошлог мјесеца, чија је сврха појачање безбједности, модернизација објекта и унапређење квалитета и удобности посјете популарном торњу.

Многи чланови градске скупштине навели су да разумију потребу за додатним обезбјеђењем Ајфелове куле, али су изразили забринутост да ће је зид "претворити у тврђаву".

Ајфелова кула свечано је отворена 1889. године на Свјетској изложби и годишње је посјети шест милиона људи.

Француска је током 2015. и 2016. године погођена серијом терористичких напада у којима је убијено 238 особа, а неколико стотина је рањено.

Посљедњи напад догодио се 3. фебруара у галерији Карусел, подземном дијелу комплекса париског музеја Лувр, када је 29-годишњи Египћанин уз узвик "Алаху акбар" мачетом напао војну патролу која је на њега отворила ватру и ранила га са четири хица.

Извор: Новости