latinica  ћирилица
07/02/2017 |  15:44 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Вјечита мистерија књиге коју нико не може да дешифрује

Војничев рукопис је илустрована књига чији садржај није познат , јер је написана на непознатом језику. Истраживали су је најбољи научници и криптографи свијета, али нису успјели да открију о чему се у овој књизи ради.
"Voynich Manuscript" (фото: www.blogarama.com) -
"Voynich Manuscript" (фото: www.blogarama.com)

На страницама се могу видјети цртежи животиња, људи и предмета, али и детаљни прикази биљака од којих неке на расту на Земљи, због чега неки сумњају да је рукопис ванземаљског поријекла.

Др Артур Такер тврди да је најмање 37 биљака од 303 приказане биљке расло у Средњој Америци и Мексику током 15. и 16. вијека, због чега претпоставља да је написан астечким језиком нахуатл. Али то никад није потврђено.

Непознати језик на пергаменту од телеће коже Војничев рукопис има 240 страница, а неке су странице од оригиналне 272 изгубљене. Текст је писан птичјим пером слијева надесно, а непознат аутор користио је абецеду која је имала 20-30 препознатљивих знакова.

Анализирајући брзину, криве линије и начин писања потврђено је да је аутор писао овај непознати језик с лакоћом, односно да га је добро познавао.

Анализа је показала и да је рукопис писан на пергаменту направљеном од танке телеће коже прије отприлике 600 година. Тачније, вјерују да је написан између 1404. и 1438. године, током ренесансе.

Овај илустровани рукопис открио је амерички трговац пољско-литванског поријекла Вилфред М. Војнич 1912. године, а по њему је добио име. Од 1969. године се чува у библиотеци ријетких књига на Универзитету Јејл, гдје је познат и под шифром Beinecke MS 408.

 

Извор: Пункуфер