Намирнице које не могу да се покваре
Сајт Квид корнер објавио је занимљиву инфографику са роком трајања намирница и ствари (од соде бикарбоне до аутомобилских гума) и на колико времена би требало да их мијењамо.
Према графици, постоји неколико ствари које не могу да се покваре.
Соја сос (неотворен): Овај слани сос који обожавају милиони људи широм свијета временски није ограничен. Према порталу Храна и вино, уколико се отвори имате још око три године да га потрошите.
Шећер у кристалу: Све док стоји на хладном и сувом мјесту (и ван домашаја мрава), шећер може да стоји у остави колико год је потребно.
Мед: Упркос томе што ће се вјероватно кристализовати, слатка и здрава посластица има снажна антимикробна својства, тако да не постоји начин да се поквари. Уколико се кристализује, постоји неколико начина да га вратите у течно стање, од којих је један да теглу са медом ставите у посуду са врућом водом.
Бијела рижа (упакован): Необрађена рижа читавог зрна издржаће се око шест мјесеци, али бијела рижа у паковању нема рок трајања.
Сирће: Добро одложено сирће може да стоји годинама.
Сода бикарбона: Натријум хидрогенкарбонат не може да се поквари.
Осушена кафа у зрну: Главни састојак најпопуларнијег топлог напитка широм свијета нема проблема са протеком времена. Наравно, под условом да су зрна осушена и правилно ускладиштена.
Извор: РТС