latinica  ћирилица
06/02/2017 |  08:02 ⇒ 08:05 | Аутор: РТРС

Намирнице које не могу да се покваре

Кажу да све има свој рок трајања, али изгледа да неке намирнице нису временски ограничене. Неке од њих су шећер у кристалу, мед и бијела рижа.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Сајт Квид корнер објавио је занимљиву инфографику са роком трајања намирница и ствари (од соде бикарбоне до аутомобилских гума) и на колико времена би требало да их мијењамо.

Према графици, постоји неколико ствари које не могу да се покваре.

Соја сос (неотворен): Овај слани сос који обожавају милиони људи широм свијета временски није ограничен. Према порталу Храна и вино, уколико се отвори имате још око три године да га потрошите.

Шећер у кристалу: Све док стоји на хладном и сувом мјесту (и ван домашаја мрава), шећер може да стоји у остави колико год је потребно.

Мед: Упркос томе што ће се вјероватно кристализовати, слатка и здрава посластица има снажна антимикробна својства, тако да не постоји начин да се поквари. Уколико се кристализује, постоји неколико начина да га вратите у течно стање, од којих је један да теглу са медом ставите у посуду са врућом водом.

Бијела рижа (упакован): Необрађена рижа читавог зрна издржаће се око шест мјесеци, али бијела рижа у паковању нема рок трајања.

Сирће: Добро одложено сирће може да стоји годинама.

Сода бикарбона: Натријум хидрогенкарбонат не може да се поквари.

Осушена кафа у зрну: Главни састојак најпопуларнијег топлог напитка широм свијета нема проблема са протеком времена. Наравно, под условом да су зрна осушена и правилно ускладиштена.

Извор: РТС