latinica  ћирилица
03/02/2017 |  18:41 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Рођено дијете из ембриона замрзнутог прије 14 година

У иранском граду Исфахану родило се дијете из ембриона који су љекари и научници замрзли 2003. године.
Ембрион (илустрација) -
Ембрион (илустрација)

То је нови рекорд у чувању оплођеног ембриона који је очувао могућност да се развије у здраву новорођену бебу.

Како саопштава иранска информативна агенција Ирна, у суботу је у иранском граду Исфахану свијет угледало дијете које се развило из ембриона залеђеног прије 14 година, преноси Спутњик. До сада научницима и љекарима није полазило за руком да омогуће рађање дјетета из тако "старог" ембриона.

Претходни рекорд држао је ембрион који је залеђен стајао 11 година у специјалној хладњачи.

- До данас нико није успио да доведе до рађања здравог дјетета из ембриона који је тако дуго био залеђен - изјавио је доктор Сајед Асадолах Калантари, један од руководилаца Центра за лијечење стерилитета у Исфахану.

Он је додао да се у њиховим специјалним хладњачама чува још 100.000 залеђених ембриона.

Иначе, 42-годишња мајка бебе која је на свијет дошла на не сасвим уобичајен начин сада се добро осјећа. Она је претходно успјела да се избори са раком лимфних чворова.

Метода којом је та жена родила дијете сматра се најуспјешнијом у случајевима када жена оболи од малигног тумора.

Тада се прије почетка хемиотерапије и зрачења, вјештачким путем узимају и замрзавају јајне ћелије, чиме се жени оставља могућност да евентуално роди дијете, ако се избори са опаком болешћу.

Како је наведено, прије неколико недјеља у Ирану је усвојен закон који омогућава очевима да послије рођења дјетета узму породиљско одсуство и остану уз новорођену бебу, у циљу побољшања услова за подизање наталитета.

Такође, у Ирану држава покрива све медицинске трошкове лијечења неплодности, а младе мајке финансијски стимулише на рађање.

Извор: Танјуг