latinica  ћирилица
03/02/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

Мање тешких респираторних инфекција

У поређењу са претходним седмицама, у Републици Српској је примијетан пад пријављених тешких акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, рекла је Срни доктор Института за јавно здравство Нина Родић Вукмир.
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

Она је навела да је у болницама у овој седмици пријављен један случај тешке акутне респираторне инфекције, који је захтијевао хоспитализацију, док их је од почетка сезоне пријављено 24.

Вукмирова је додала да се за сада још не може говорити о паду интензитета циркулације вируса инфлуенце, па тако ни о назирању краја сезоне.

"Ипак се и даље налазимо у периоду најинтензивније циркулације вируса грипа у коме очекујемо већи број обољелих као и сваке године, а то је крај јануара и фебруар", истакла је Вукмирова.

Домови здравља у Српској су у четвртој недјељи ове године пријавили 2.461 акутну респираторну инфекцију, док је обољења сличних грипу регистровано 869.

Од почетка сезоне регистроване су 32.442 акутне респираторне инфекције, док је обољења сличних грипу пријављено 12.404.

Према подацима Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације, 32 од 44 земље пријавиле су пораст интензитета активности грипа.

Извор: СРНА