latinica  ћирилица
02/02/2017 |  21:52 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Амбалажа брзе хране штетнија по здравље него брза храна?

Помфрит, пржена пилетина или висококалорични хамбургери могу бити веома укусни, али стручњаци стално упозоравају на то да брза храна није здрава. Међутим, најновија истраживања показују да би, можда, више требало да бринемо о штетности амбалаже у којој се та храна налази.
Брза храна (Фото: LinkedIn) -
Брза храна (Фото: LinkedIn)

Папири и картони у којима се храна послужује или пакује прекривени су хемијским супстанцама које одбијају масноћу, а садрже једињења флуора, показала је нова студија објављена у журналу Environmental Science & Technology Letters.

Једињења позната као пер- и полифлуороалкyл супстанце (PFAS) су врло постојане синтетичке материје од којих се неке доводе у везу са карциномом.

Хемијска једињења са амбалаже прелазе на храну што значи да уз храну конзумирамо и одређену количину тих супстанци, без обзира на то што не једемо амбалажу. Количина тих материја зависи од топлоте хране и времена које она проведе у амбалажи.

Након прикупљања око 400 узорака хране из ресторана брзе хране широм САД, истраживачи су утврдили да 46 одсто папира за паковање и 20 одсто картонске амбалаже садржи флуор.

Такође, откривено је да 56 одсто амблаже за хљеб, пециво и колаче и 38 одсто амбалаже за сендвиче садржи неко флуорно једињење. Истовремено, такве материје нису уочене на папирним чашама.

Истраживање је показало да нису масни хамбургери најгори, већ да су колачи и хљеб у ствари храна с којом треба бити најопрезнији. Такође, са кутијама за кокице треба бити посебно обазрив.

Супстанце које садрже једињења флуора (PFAS) могу да изазову озбиљне проблеме као што су смањење плодности, ослабљен имунолошки систем, повећан холестерол и већи ризик од рака.

Такве материје често се могу наћи и у предметима као што су таве и водоотпорна одјећа, производи за чишћење, боје, лакови, шампони, шминка и зубни конац.

Извор: РТС