latinica  ћирилица
02/02/2017 |  19:54 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Златни слон усред Африке! (ФОТО)

Слон који се скроз намазао муљем и добио занимљиву окер боју коже, није могао да прође незапажено међу осталих 150 слонова на једној чистини у Централноафричкој Републици.
Златни слон усред Африке! -
Златни слон усред Африке!

Просто је шљаштио међу сивом "браћом и сестрама".

Необичан призор на пропланку Џанга Баи овјековјечио је професор Кристофер Витијер, који се у овој афричкој земљи бави ветеринарским радом.

Стручњак из Графтона у Масачусетсу каже да су шумски слонови обавили "баш љепо купање блатом" и да су наишли на парче жуће земље.

- Јака киша је падала тога дана и спрала је блато са других животиња. Било је забавно гледати их како се купају у блату. А овај посљедњи, "златни", се и понашао некако поносно - каже Витијер.

Афрички шумски слонови су нон-стоп на удару ловокрадица. Научници су 2013. процијенили да их за 10 година више неће бити ако се тако настави.

Професор истиче да је права ријеткост видјети их у овако великом броју на једном мјесту. Обично се држе у групама од по четири, пет животиња.

- Кажу да је Џанга Баи због тога јединствено мјесто у дивљини и врло често га пореде са Националним парком "Серенгети" - додаје Витијер.

Извор: РТС