latinica  ћирилица
02/02/2017 |  10:56 | Аутор: РТРС

Које масноће треба користити за пржење?

Масноће су важан извор енергије који обезбеђује основне масне киселине потребне за правилан рад организма.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

Међутим, важно је добро одабрати масноћу у зависности од начина припреме, како се њена позитивна својства не би претворила у недостатке.

Уопште, приликом свакодневне припреме хране треба бирати уља богата полинезасићеним и мононезасићеним мастима и омега-3 масним киселинама, а избјегавати трансмасти.

Иако је маслиново уље најпознатије у категорији здравих намирница, није погодно за пржење хране, јер има ниску тачку димљења, због чега брзо загори и отпушта штетне слободне радикале. Оно је добар избор за припрјему хладних јела, баш као и бундевино.

За пржење треба бирати нека друга уља, као и свињску маст, наравно, уколико волите њен укус.

Прочитајте нешто више о осталим масноћама за пржење какве се користе на овом поднебљу:

Сунцокретово уље

Експерименти које је спровео професор Мартин Грутвилд из Лестера показали су да сунцокретово уље ослобађа штетне алдехиде, који повећавају ризик од срчаних болести и рака. Истраживањем је утврђено да сунцокретово уље отпушта много више алдехида, него маст и путер, па важи за једну од најлошијих масноћа за пржење.

Свињска маст

Права истина о свињској масти. Годинама се сматрала нездравом намирницом, али је она заправо вриједан извор енергије, који показује велику отпорност на високе температуре.

Кокосово уље

Кокосово уље је најбогатији познати извор масних киселина средњег ланца. Садржи 90 одсто засићених масти и његов квалитет се не мијења загријевањем. Једна кашика од 15 грама има 135 кцал и 15 грама масти, од којих 13,9 грама засићених.

Палмино уље

Ово уље, попут кокосовог, има високу тачку димљења, па је погодно за пржење и динстање.

Уље авокада

Ово уље богато је фитонутријентима и тешко оксидира, што значи да је погодно за обраду на високим температурама. Садржи око 70 одсто монозасићених масти, лутеин, витамин Е и калијум.

Уље репице

Петнаест грама уља репице садржи 134,5 кцал и 14,9 масти, од којих их је грам засићених. Загревањем не губи квалитету нити се тако стварају штетна једињења, па је одличан избор за пржење. Најбоље је користити нерафинисано уље репице јер се често третира пестицидима због наметника.

Извор: Агенције