latinica  ћирилица
31/01/2017 |  14:13 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

У Српској 10 одсто пушача мање

Национални координатор за контролу дувана Републике Српске Дарко Марковић рекао је данас у Бањалуци да је у односу на протеклих 15 година у Српској 10 одсто мање пушача.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Марковић је, поводом обиљежавања Националног дана борбе против пушења, који су у Бањалуци организовали студенти Медицинског факултета уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, истакао да је пушење јавноздравствени проблем.

"Основни циљ ове акције јесте да они који никада нису пушили не постану пушачи, а то су млади као будућност ове земље. Здрав млади нараштај значи здравије друштво и иде се ка томе да је важно уложити у превенцију. Боље, ефикасније и јефтиније је спријечити него лијечити", поручио је Марковић.

Он је истакао да у Српској тренутно пуши око 30 одсто становништва, као и да је учесталост пушења међу школарцима до 15 година 7,6 одсто.

Марковић је рекао да је пушење болест зависности, јер никотин изазива исти ефекат на мозак као хероин. "Због тога је и тешко оставити пушење", нагласио је он.

Према његовим ријечима, код пушача нема ниједне ћелије организма која није захваћена штетним продуктима сагоријевања у пушењу, јер приликом конзумације једне цигарете дође до стварања и до 4.500 хемијских спојева штетних по здравље.

"Од тога је 45 изразито канцерогених као што су никотин, катран, угљен-диоксид и олово", упозорио је Марковић.

Он је навео да пасивни пушачи удисањем штетних материја трпе исте посљедице као и активни пушачи.

Када је ријеч о Закону о забрани пушења на јавним мјестима и затвореним просторијама, Марковић је рекао да су у њему пронађене "рупе", јер није прецизно дефинисано шта је јавно мјесто и затворена просторија.

"Припрема се нови закон у коме ће се то јасно дефинисати и иде се ка томе да се одреди просторија за пушаче и да пушачи буду физички одвојени од непушача", каже Марковић.

Он је навео да се број пушача смањује квалитетним радом здравствених радника и укључивањем образовних установа, али да је најефикаснија мјера повећавање цијена цигарета.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић поручио је да је циљ акције да се, прије свега, смањи стопа и учесталост пушења међу дјецом и омладином као пасивним пушачима, али и међу активним конзументима дувана.

Он је рекао да су ове и прошле године у активности поводом Дана борбе против пушења максимално укључени најбољи студенти Медицинског факултета како би скренули пажњу јавности да је пушење, између осталог, одговорно за више од 50 одсто свих смрти у Српској и региону.

Шкрбић је навео да је пушење водећи ризик за кардио-васкуларне и респираторне болести, те карциноме.

Студент Медицинског факултета у Бањалуци Ивана Тодоровић истакла је да је ова установа поводом Националног дана борбе против дуванског дима урадила презентацију са карактеристичним сликама о негативним посљедицама пушења.

"Скрећемо пажњу грађанима, прије свега, младима да не почињу да пуше, а да они који су конзументи дувана престану да то раде", рекла је Тодоровићева.

Она је додала да је посебно важно да се скрене пажња мушкарцима и женама да пушење нарушава њихово репродуктивно здравље.

Тодоровићева је упозорила да је све више пушача који имају између 13 и 15 година.

Извор: СРНА