latinica  ћирилица
27/01/2017 |  21:35 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Мјесто гдје грађани не знају шта ће с новцем

Послије готово пет година негативних каматних стопа, данска домаћинства су богатија него икад.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

То је закључак на основу података да је штедња грађана у Данској достигла у децембру рекордан ниво, извјештава агенција "Блумберг".

С вишком новца с којим не знају шта ће, Данци "кљукају" своје банке које су крцате штедним рачунима, па тако земља која држи свјетски рекорд по негативним каматама сада такође има и рекордну банкарску штедњу, пише њујоршка агенција.

Према подацима данске централне банке, износ штедње на банкарским рачунима у Данској порастао је на 812,3 милијарде круна (117,1 милијарда долара) у децембру, што је према процјени "Никредит" банке (Нyкредит) највиши ниво у 16 година, када је први пут урађена та статистика. То је рекордан износ и када се суме прилагоде за инфлацију и сезонске ефекте.

Данци су имали "импресиван раст реалних плата", рекао је у телефонској изјави за "Блумберг" главни економиста Никредита Торе Страмер.

Негативне камате (референтна каматна стопа на депозите је минус 0,65 посто) коинцидирале су са трајним растом запослености и, што је још важније, са процватом стамбеног тржишта, рекао је он, додајући да су се банке уздржале од увођења негативних камата за грађане.

Страмер процјењује да, када се укупан износ штедње подијели по становнику, сваки мушкарац, жена, дјете и новорођенче у Данској имају на штедњи по 21.000 долара.

"Имамо такав 'ветар у леђа' код прихода домаћинстава да Данци могу истовремено и да повећају потрошњу, смање дугове и повећају своје богатство", истакао је он.

Постоје сигнали да су, охрабрени рекордним нивоом богатства, Данци почели да смањују рацио бруто дуга према расположивим приходима, који је највећи међу богатим земљама света. Први пут од 2009. године, удео власника кућа који отплаћују главнице на своје хипотекарне кредите премашује удео оних који отплаћују кредите који носе само камату, наводи се у тексту.

Извор: Танјуг