latinica  ћирилица
27/01/2017 |  09:57 ⇒ 10:09 | Аутор: РТРС

Финска: Земља која планира да искоријени пушење

Влада Финске поставила је амбициозан циљ – да ту земљу учини земљом без дуванског дима и то до 2040. године.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

До те године, планирају надлежни, производе на бази дувана (цигарете, луле, па чак и е-цигарете) користиће мање од два одсто одраслог становништва.

Број пушача у Финској непрестано се смањује претходних година. Рецимо, 2013. пушило је 16 одсто особа старости између 15 и 64 године, али су сада ступиле на снагу нове мјере.

“Фински приступ је револуционаран“, сматра Кари Пасо, човек који се налази на челу јединице за борбу против дуванског дима у тамошњем Министарству здравља.

“Сви желимо да се ослободимо производа од дувана.“

Стручњаци кажу да је Финска употребила занимљив иновативан и креативан приступ рјешавању овог проблема. Рецимо, умјесто да се бори на само једном фронту, пушење су посматрали из више углова.

Финска није почела да промовише е-цигарете или никотинске фластере као средство за одвикавање од пушења.

“Не желимо да упаднемо у замку производа који се представљају као мање зло у односу на цигарете“, каже Пасо и додаје да би такви производи само стварали нове зависнике.

Подизање цијене дувана

Стручњаци кажу да је један од најбољих начина за смањење броја пушача управо увођење додатних пореза. Особе које не могу да приуште себи цигарете неће пушити, а они који пуше, доносиће новац који ће се користити за кампање и систем подршке људима који желе да оставе дуван.

То је уједно и један од најефикаснијих начина да се смањи потражња за дуваном. Доказ је Њујорк, чији је градоначелник 2010. увео посебан градски порез на дуван. Захваљујући томе, само 14 одсто Њујорчана остало је уз цигарете 2016. године.

Такође, Финска је увела још једну финансијску баријеру: повећала је трошкове малопродајних радњи који тргују дуваном.

“Они који желе да добију лиценцу и продају дуван морају да плате високу цијену“, каже Пасо.

Прво мора да се пријави за лиценцу и да је плати, а онда годишње плаћа и трошкове изласка инспектора на терен, чији је задатак да провјерава примјену правила. Годишње само тај издатак може да кошта до 500 евра.

Општине су задужене за формирање цијене, али се већина одлучила за најскупљу варијанту.

Тако један ланац од десет продавница мора да плати више од 5.000 евра годишње за контролу, па још и новац за лиценцу.

Без пушења на балкону и у колима

У Финској од ове године људи више не могу да пуше на тераси, нити у колима (у случају да се унутра налази и особа млађа од 15 година), што значи да се забрана сели са јавних површина у приватни простор.

Ипак, кључ је у превенцији и Финска планира да спријечи тинејџере да уопште почну да пуше. Зато у Финској неће бити ни производа који имитирају дуван и цигарете, па ће чак и чоколадице у облику луле или цигаре бити доступне само под посебним условима.

Жестоке рестрикције се односе и на индустрију електронских цигарета, које више не могу да се продају малољетницима, нити течности за њих смију да имају било који други укус осим дуванског.

Финска није сама у својим настојањима. У Аустралији, у којој је паковање цигарета папрено скупо, број пушача се између 2011. и 2014. смањио са 16 на 14,7 одсто.

На другом крају спектра је Кина у којој посљедњих година број пушача расте, као и болести које се повезују с конзумацијом дувана.

Свјетска здравствена организација има циљ да се број пушача смањи за 30 одсто у свијету, надајући се да ће се тако умањити и број случајева обољевања од рака, као и срчаног и можданог удара.

Извор: Агенције