latinica  ћирилица
21/01/2017 |  19:02 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Титов тајни бункер: Отпоран на нуклеарну апокалипсу (ВИДЕО)

Око 300 метара испод земље, у близини градића Коњица, скрива се бункер Јосипа Броза Тита. Некадашњи предсједник бивше Југославије наредио је да се изгради у највећој тајности у случају нуклеарне катастрофе за своју породицу и 350 најважнијих политичких и војних сарадника.
Титов бункер - Фото: Screenshot/YouTube
Титов бункерФото: Screenshot/YouTube

Војни објекат по имену D-O "ARC“ је грађен под велом тајности чак 26 година између 1953. и 1979. године у вријеме Хладног рата, а опремљен је најсавременијом технологијом онога времена. И данас се ту могу видјети фиксни телефони, писаће машине и друга позната апаратура за комуникацију из средине прошлог вијека.

Бункер се простире на 6.854 квадратних метара и састоји се из три дијела. У првом дијелу налази се надзорна резиденција, мјесто за техничку подршку и уже осигурање. Потом слиједе метална врата дебљине 1,20 метара и тунел који води до центра атомског склоништа, који може да издржи удар јачине 20 килотона. Трећи дио састоји се противпожарног система, климе, простора за комуникацију, складишта за воду и нафту и слично, као и стамбеног простора за Тита и Јованку.

Температура у бункеру је између 21 и 23 степена Целзијусових, а влажност ваздуха је од 60 до 70 одсто, што представља идеалне услове за живот. Читав простор је освјетљен са 6.000 неонских сијалица.

Данас овај бункер има улогу ријетког умјетничког музеја за разне умјетнике из цијелог свијета, али представља и подсјетник на времена у којем су пријетње нуклеарним ратом биле свакодневна појава.

У видеу Јутјуб канала "Great Big Story" завирите у Титов тајни бункер у којем је могуће преживјети нуклеарну апокалипсу.

Извор: Punkufer/B92