latinica  ћирилица
20/01/2017 |  14:58 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

У Српској нема случајева птичијег грипа (ВИДЕО)

Вирус птичјег грипа брзо се шири Европом.
Перад - Фото: РТРС
ПерадФото: РТРС

Преносе га дивље птице. Може да се пренесе на домаће пернате животиње, али не и на људе. Најтежа ситуација је у Бугарској, гдје је од вируса птичијег грипа Х5Н8 заражено више од 430 хиљада домаће перади. На удару су Србија и Хрватска, у којој је овај вирус утврђен на неколико фарми.

У Републици Српској за сада није пријављен ни један случај птичијег грипа. Стручњаци кажу да нема мјеста за панику.

У Хрватској је птичји грип утврђен на неколико фарми. Надлежни увелико спроводе еутаназију животиња, да би спријечили ширење заразе. Близина Хрватске не треба да брине наше фармере, увјеравају стручњаци. У Српској није забиљежен ни један случај птичијег грипа.

- Не постоји велика опасност јер фармери који се баве узгојем већ имају објекте са биосигурносним мјерама и ако се придржавају тих мјера не постоји опасност од избијања вируса на тим фармама - каже Драган Касагић, руководилац Лабораторије за пријем узорака и припрему подлога ЈУ Ветеринарски институт Републике Српске "Др Васо Бутозан".

Ипак, стручњаци наводе да се не смије искључити могућност појаве вируса и у Српској. У Министарству пољопривреде апелују на узгајиваче да спроведу превентивне мјере.

- Оно што свакако не препоручује то је држање животиња на отвореном. То сад свакако није могуће али чим дођу топлији дани не препоручује се уопште држање на отвореном - каже Александар Мацановић, портпарол Министарства.

Вирус Х5Н8 није опасан за људе, за разлику од типа Х5Н1, који је 2006. био смртоносан.

- Птичији грип Х5Н1, забиљижен у европским земљама не преноси се на људе - каже Љубица Јандрић, начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Буду ли се фармери придржавали прописаних мјера, евентуална појава птичијег грипа у Српској не би требало да задаје веће проблеме, сматрају стручњаци.