latinica  ћирилица
18/01/2017 |  13:14 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Шведска хитна помоћ вам гаси музику у колима

Амбулантна кола у Стокхолму биће опремљена посебним уређајима који блокирају радио апарате у возилима око себе, како би возачи могли да чују сирену и склоне се са пута на вријеме.

За разлику од митског "шведског ТВ детектора", тим младих научника, студената Краљевског института КТХ развили су функционалан уређај који "заузима" широк спектар фреквенција и шаље гласовно упозорење кроз радио уређаје у возилима у близини, као и текстуалну РДС поруку која се исписује на дисплеју.

Сигнал прекида и везе остварене преко блутут технологије између било ког музичког уређаја и озвучења у колима.

"Возачи обично имају само неколико секунди да одреагују и да се склоне, док је оптимално вријеме 10 до 15 секунди", каже један од аутора пројекта Микаел Едберг.

Млади научник каже да подаци показују да је све више возача који због прегласне музике не реагују на звучне сигнале амбулантних кола и да је због тога на путевима и више стреса.

"Желимо да привучемо њихову пажњу много раније него сада, то смањује и стрес који додатно угрожава безбједност. Систем има три функције - олакшава посао хитним службама, повећава безбједност на путу и побољшава услове у саобраћају за рањиве категорије", каже Ернберг.

Систем у зависности од густине саобраћаја прилагођава колико далеко шаље своју поруку.

Осим Хитне помоћи, систем ће у пилот фази користити и нека ватрогасна возила у Стокхолму, а уколико се покажу резултати, план је да се његова употреба рашири по цијелој земљи.

Извор: Б92