latinica  ћирилица
17/01/2017 |  18:26 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Нема сагласности о 1. марту-о апелацији из Српске одлучиваће Уставни суд БиХ (ВИДЕО)

На захтјев Уставног суда БиХ да достави одговоре на наводе из захтјева посланика Народне скупштине РС за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта Даном независности БиХ, Уставно-правна комисија Представничког дома обавијестиће суд да није постигла јединствен став о овом питању. За овакав закључак гласали су српски и хрватски чланови комисије, док су бошњачки били против.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Подсјећамо, посланици Народне скупштине у октобру су упутили апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта Даном независности БиХ, уз образложење да не одражава вољу свих конститутивних народа у БиХ, да је донесен без представника српског народа, те да је искључиво у вези са Бошњацима и Хрватима, чиме се српски народ ставља у подређен и дискриминаторски положај. ЕГО

За Републику Српску 1. март ни у ком смислу није празник, поновили су посланици из Српске који истичу да је апелација из Српске за оцјену уставности Закона о 1. марту сасвим основана и поднесена у складу са Уставом БиХ.

- Сматрамо да је он прије свега неуставан самим тим што у доношењу овог закона нису учествовали представници српског народа. Значи закон је донесен у вријеме када је функционисала бошњачко-хрватска федерација, тако да сматрамо да нема никакве основе, каже члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ, Лазар Продановић.

С обзиром на различита становишта у вези са апелацијом и расправама са прошлих сједница, које су показале да договора нема, пресјечено је усвајањем закључка који је предложила Борјана Кришто из ХДЗ-а, а који ће бити достављен бх. Уставном суду: "Уставноправно повјеренство нема јединственог става, односно да нема консензуса и да препуштамо да одлуку донесе Уставни суд."

За чланове Комисије из Српске то је био очекиван и једини могући став.

- Мислим да то није ни први ни посљедњи пут. Уставни суд ће донијети одлуку са или без нашег става, ма шта ми рекли, Уставни суд ће урадити у складу са својим ставом. Нећу рећи у складу са уставом, зато што су неке одлуке Уставног суда врло спорне, нагласио је Момчило Новаковић, члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ. 

С друге стране, за чланове комисије из бошњачког корпуса, који је најзагриженији у одбрани 1. марта, и који истрајава на тези да је БиХ правни насљедник такозване Републике БиХ, и овакав закључак био је неприхватљив.

- Уобичајена пракса на Уставноправној комисији је да Уставноправна комисија констатује да је законодавно тијело донијело одређени закон и да се једноставно на томе остане. У овом случају је био покушај да се одступи од те праксе, истиче Дамир Арнаут, предсједавајући Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ.

- Кад би се водила расправа о овом питању не бисмо могли доћи у било ком смислу до такве сагласности. Непотребно је да расправљамо о ономе са чим се не слажемо. Очекујемо одлуку Уставног суда, макар онако ефикасно како су они доносили против РС иако то није имало апсолутно никаквог основа, каже Лазар Продановић.

И ова расправа показала је да је питање закона о празницима на нивоу БиХ, о којем се говори већ 16 година, далеко од било каквог консензуса.

Штавише, даље него икада.

А сасвим је извјесно да га неће ни бити у околностима када се Српској ускраћује право да слави свој рођендан, а истовремено у Федерацији форсира 1. март као такозвани дан независности - дан када су Муслимани и Хрвати, без Срба, на нелегалном референдуму 1992. изгласали издвајање из тадашње СФРЈ, али и дан када је мучки убијен српски сват на сарајевској Башчаршији, што је био увод у рат који је све завио у црно.