latinica  ћирилица
17/01/2017 |  18:25 | Аутор: РТРС

Затражена осуђујућа пресуда за ратне злочине над 20 Срба

Тужилаштво БиХ затражило је у завршној ријечи пред Судом БиХ да четворица Бошњака, оптужених за злочине над Србима на подручју Рогатице и Фоче 1992. године, буду проглашени кривим за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Износећи завршне ријечи, тужилац Мирза Хукељић рекао је да је Тужилаштво БиХ неспорно доказало све наводе оптужнице према којој су Мухамед и Тарик Шишић, Азиз Шуша и Емир Драковац починили злочин над цивилним становништвом на подручју Рогатице, а Драковац и злочин над ратним заробљеницима на подручју Фоче, преноси Бирн.

Шишићима, Шуши и Драковцу суди се за учешће у нападу на конвој у којем је у августу 1992. године убијено најмање 20 Срба на подручју Рогатице. Драковац је оптужен и за мучење заробљеника на подручју општине Фоча, као и за убиство цивила почињено у зиму 1992. на подручју Рогатице.

"Доказали смо да су оптужени били припадници једне од страна у сукобу која је ове злочине починила без оправдане војне нужде. Из проведених доказа се неспорно изводи закључак да су били припадници Првог диверзантског, односно извиђачког вода Кукавичке чете", навео је Хукељић, напомињући да су припадност овој јединици потврдили и оптужени, као и материјални докази.

Он каже да су напад на колону, у којој су били искључиво цивили који су се са Јабучког седла у општини Горажде покушали пребацити на подручје Рогатице, оптужени извршили у оквиру операције "Круг" 31. Дринске ударне бригаде, односно "ослобађања лијеве обале Дрине".

Хукељић је подсјетио на исказе свједока Тужилаштва БиХ који су свједочили о сазнањима о нападу, исказе оштећених и преживјелих, а нарочито је истакао исказе свједока СТ-2 и СТ-1 који су, према његовом мишљењу, досљедно описали детаље догађаја у Кукавицама.

"Оптужени су знали да је ријеч о колони цивила... Свједок СТ-2, који је рекао да је пуцао у гуме аутобуса, навео је да се након напада Мухамед Шишић кајао, а да је Драковцу све било смијешно", рекао је Хукељић.

Тужилац је подсјетио и на исказе свједока који су говорили о распаднутим тијелима у Кукавицама мјесец дана након напада.

Он је прочитао дијелове исказа који се тичу тачака оптужнице које Драковца терете за мучења и убиства, опет истичући оно што су испричали свједоци СТ-1 и СТ-2 којима би, према његовом мишљењу, Суд БиХ требало апсолутно да вјерује.

Хукељић је навео да нису доказане тезе одбране да свједок СТ-2 није могао физички у вријеме оптужнице доћи са Покривеника у Брчигово, да се из Брчигова није могло одлазити у Кукавице, да оптужени Шуша није био тада у јединици и на том простору, као и да су у дану напада на колону остали оптужени били на другом терену на линији.

"Сходно свему реченом, предлажем да их Суд осуди по закону", рекао је Хукељић.

Одбране ће изношење завршне ријечи почети 24. јануара.

Извор: СРНА