latinica  ћирилица
17/01/2017 |  16:37 ⇒ 18/01/2017 | 07:50 | Аутор: РТРС

САД увеле санкције предсједнику Српске (ВИДЕО)

Стејт Департмент потврдио је вечерас да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику.
САД увеле санкције Додику (Фото: sanctionssearch.ofac.treas.gov) -
САД увеле санкције Додику (Фото: sanctionssearch.ofac.treas.gov)

На сајту Канцеларије за контролу страних средстава при Министарству финансија САД за сада нису прецизирани разлози за увођење санкција.

И из Америчке амбасаде у БиХ стигла је потврда о увођењу санкција предсједнику Додику.

Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак изјавила је вечерас да су САД увеле санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који се, како је навела, успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља пријетњу спровођењу Дејтонског споразума.

"Као резултат данашњих санкција, сваки дио имовине или интерес за имовину господина Додика, а која је у посједу или под контролом особа из САД или која се налази унутар САД, мора бити блокиран. Осим тога, генерално су забрањене трансакције држављана САД које укључују господина Додика", навела је Кормакова.

Она је навела да се "Додик успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља значајну пријетњу у вези са ометањем спровођења Дејтонског споразума".

Она је додала да више информација о Балканском програму санкција који укључује блокирање имовине особа које представљају пријетњу међународним стабилизационим напорима на западном Балкану може да се пронађе на интернет страници Министарства трезора САД.

 Предсједник Српске раније данас се огласио поводом медијских написа да су против њега САД увеле санкције.

- Не знам да ли је информација да сам стављен на америчку црну листу тачна, јер ниједан званични документ још нисам добио. Али, очекујем тако нешто, рекао је Додик.

То је за "Новости" изјавио предсједник Републике Српске Милорад Додик након што су медији објавили да му је америчка администрација увела забрану путовања у САД и наложила замрзавање имовине и банкарских рачуна у овој земљи.

Додик је за сутра у 11 часова најавио обраћање јавности, потврђено је за РТРС.

- Немам информација да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције Милораду Додику, предсједнику Републике Српске, изјавио је раније данас Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске за РТРС.

- Мало је чудно да су такве информације добили медији, рекао је Кесић повом медијских написа о увођењу санкција.

"Уколико су тачне информације да је предсједник Републике Српске Милорад Додик доспио на црну листу, то се може протумачити као очајнички потез одлазеће америчке администрације. С обзиром да је нова администрација до сада показала добру вољу, можемо очекивати да он буде скинут са те листе", рекао је савјетник предсједника Српске Александар Врањеш.

Амбасадор БиХ у САД-у Харис Хрле информацију није могао ни да потврди ни да демантује.

- Евентуалне санкције према предсједнику Додику су очекивани редосљед догађаја одлазеће америчке администрације - изјавио је за "Еуриблиц" потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да увођење санкција Додику "личи на потезе које одлазећа америчка администрација ради из осветничких разлога, јер није постигла жељене резултате".

- Реално ће се о томе моћи говорити када видимо потезе нове администрације, истакао је Стевандић за "ЕуроБлиц".

Министар спољних послова Бих Игор Црнадак, рекао да није Министарство није обавијештено о санкцијама за предсједника Српске.

- Видио сам ту вијест, али ништа не знам о томе, рекао је Црнадак.