latinica  ћирилица
17/01/2017 |  16:14 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Акције хуманитарне организације " Срцем за Модричу" (ВИДЕО)

Модричани који живе и раде у Швајцарској прије двије и по године у вријеме највећих поплава, основали су хуманитарну организацију "Срцем за Модричу".
Хуманитарна организација "Срцем за Модричу" - Фото: РТРС
Хуманитарна организација "Срцем за Модричу"Фото: РТРС

Та организација из дан у дан расте и данас има свој огранак у Модричи, преко кога дистрибуирају помоћ.

До сада су помогли 130 социјално угрожених породица и својим средствима лијечили 22 тешко болесна лица.

Чланови организације "Срцем за Модричу" увијек су били први кад је требало помоћи у лијечењу тешко болесних Модричана, а само у прошлој години помогли су 50 социјално угрожених породица.

Јануарске празнике су искористили да одрже годишњу скупштину у Модричи на којој су констатовали да их многи ометају у раду иако, како кажу, они свој новац дају за помоћ.

- Они који живе најскромније најљепше нас дочекају. Али постоје и нека удружења која нам се противе, каже Драган Сјеничић, предсјеник Хуманитарне организације "Срцем за Модирчу" у Шавјцарској.

Како кажу чланови ове организације, хуманост је једино због чега помажу најсиромашнијим и болесним. Заједно са Српском православном црквом направили су социјалну карту гдје се налази 120 социјално најугроженијих породица са подручја Модриче.

Није ова број од 120 породица крај, сваког дана се појављују нови случајеви гдје ситуација захтијева да они буду на тој социјалној карти, наводи предсједник Хуманитарне организације "Срцем за Модирчу" У Модричи, Митар Кршић.

Подршка стиже и од протојереја Јадранка Стојановића из Копривне код Модриче: "Не дао Бог да будемо ми ти којим је помоћ потребна.Зато се требамо потрудити да будемо ми ти који ћемо помагати. Црква је увијек била уз свој народ и црква ће увијек бити та која ће помоћи совом народу."

Хуманитарну организацију "Срцем за Модирчу" данас чини 120 породица у Швајцарској, пет породица у Њемачкој, 40 активиста у Модричи, и Српска православна црква у Швајцарској и Модричи.

За ову годину планирали су да, осим директне социјалне помоћи, у Модричи отворе јаву кухињу .