latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:54 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Добој: Још непознато гдје ће бити изграђено спомен-обиљежје (ВИДЕО)

У буџету града Добоја планирана су средства за градњу централног спомен-обиљежја за више од 1.500 погинулих бораца у одбрамбено- отаџбинском рату, али је још непознаница на којој локацији и када ће споменик бити грађен.
Добој - мјесто за спомен обиљежје - Фото: РТРС
Добој - мјесто за спомен обиљежјеФото: РТРС

Камен темељац положен у градском парку разлог је раскола између борачких удружења и градске управе.

На централни споменик чека се дуже од двије деценије.

Од првобитних 20.000 марака ставка за изградњу спомен обиљежја у градском буџету порасла је на 90.000 . Потез је то који је поздравила и опозиција. Поучени, ипак, ранијим искуством одлучили су да затраже и додатне гаранције јер, кажу, властима много не вјерују.

- Зато смо захтијевали да се у закључку наведе да дио средстава или сва средства која су издвојена за изградњу спомен- обиљежја буду за изградњу централног споменика, каже Ведран Божичковић, одборник СП.

Гдје ће централни споменик бити грађен, још је непознаница. У владајућој странци одлуку о томе препуштају комисији.

- Једни се залажу да споменик буде гдје је спомен црква и гдје је град уложио преко три милиона марака. Друга опција је у парку, трећа опција је код Дома војске . Али то ће одлучити надлежне комисије, истиче замјеник градоначелника Добоја, Небијша Марић.

Наша једина комисија су породице погинулих бораца и њихови преживјели саборци, кажу у борачким удружењима.

Одлучни су да се централни споменик гради у градском парку Народних хероја. Поставили су и камен темељац, али тренутно затрпан у снијегу, скоро двије године чека на градњу .

- Алтернатива за нас не постоји. Дакле, једино у парку у Добоју, у централном парку испред градске администрације, категоричан је Драгомир Јовић из Организације породица погинулих, заробљених и несталих бораца и цивила.

Сагласности око локације нема ни на релацији владајући-опозиција.

Сања Вулић, предсједница Клуба одборника СНСД-а у СГ Добоја, наводи да ће инсистирати да се испоштује оно што је обећано.

Подсјетићу вас да је чак и градоначелник рекао да је сагласан са приједлогом СНСД-а ако је то конструктиван приједлог а не видим зашто не би био конструктиван јер тај споменик свакако заслужује мјесто у градском парку, каже Вулићева.

Иницијативу да се централни споменик за више од 1.500 погинулих бораца гради у градском парку покренули су у БО Добоја.

Мања удружења и појединци из Борачке сагласни су са градоначелниковим приједлогом да се гради спомен парк на локацији гдје је подигнута спомен црква о чему још нема договора.