latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:40 | Аутор: РТРС

Мишић: Машовић се лажно представља као предсједавајући Института за нестале

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић изразио је незадовољство јер одговорне институције не реагују на злоупотребу положаја предсједавајућег Колегијума директора Амора Машовића.
Милутин Мишић - Фото: РТРС
Милутин МишићФото: РТРС

Мишић је рекао да се Машовић лажно представља као предсједавајући Института и да шаље много лажних аката, нарочито институцијама које би требало да контролишу законитост рада и материјално-финансијско пословање у Институту.

- Он поништава моје акте или акте других организационих јединица Института, ствара лажну слику и представља лажно стање, злоупотребљава положај. Нажалост, имамо лажни извјештај који је послат Савјету министара БиХ, Канцеларији за ревизију, одређеним парламентарним комисијама, па чак и јавности - навео је Мишић.

Он је изразио незадовољство што поједине институције, које су прозване да реагују на контролу материјално-финансијског пословања и законитост у раду Института на основу аката које Машовић доноси сам мимо Колегијума, то не чине.

- Много институција добило је акте који не одражавају стварно стање и стварну надлежност одговорних лица у Институту за нестале. Лажни извјештаји су, осим наведеним, достављени Министарству за људска права и избјеглице БиХ, Министарству финансија БиХ, Агенцији за истраге и заштиту БиХ и Тужилаштву БиХ - каже Мишић.

Он је објаснио да је ријеч о извјештајима који представљају лажно стање у Институту - о броју верификованих лица и стању средстава, те истакао да Машовић дискриминише канцеларије и истражиоце, односно нестала лица, па Тужилаштву БиХ сторнира одређене захтјеве, гдје су Срби жртве, а починиоци припадници такозване Армије БиХ или Хрватског вијећа одбране.

- Сваки акт који има одређену тежину, који говори о стању у Институту, мора проћи Колегијум што, нажалост, није случај. Њих самовољно потписује Амор Машовић, чиме, између осталог, ствара лажну слику и о међуљудским односима - рекао је Мишић.

Он је истакао да Машовић може да потпише само акте са Колегијума, те да нема право да поништи било који акт који је потписао српски члан Колегијума, као што је до сада радио.

- Очекујем да наведене институције прихвате да предсједавајући Колегијума није предсједавајући Института и да су сви акти које потписује било који други члан Колегијума једнако важни као и акти које потписује предсједавајући. Све друго је лаж - нагласио је Мишић.

Извор: СРНА