latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:26 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Бијељина повећава број занатских радњи (ВИДЕО)

Позитиван тренд броја отворених занатско- предузетничких радњи у Бијељини настављен и у овој години.
Занатске радње - Фото: РТРС
Занатске радњеФото: РТРС

Према подацима Занатско-предузетничког удружења "Предузетник" у Бијељини је и у 2016. години настављен тренд повећања броја отворених, у односу на затворене занатске радње.

Ово је, кажу у Удружењу, одличан показатељ и наставак позитивног тренда који траје још од 2011. године.

Најбржи и најефикаснији пут ка отварању нових радних мјеста и подизању привреде налази се управо у предузетништву, сматрају у бијељинском Удружењу.

Овај позитиван трен настављен је и пету годину за редом. Из Удружења "Предузетник" кажу да радује овај податак и да је крајем децембра прошле године било активно 1.827 предузетника, односно 29 више у односу на крај 2015.

- Највише је трговинских радњи, конкретно 679. Али све је више одјављених трговинских радњи- односно 136 је одјавило, а 89 пријавило дјелатност, истиче Миле Стевић, предсједник Удружења "Предузетник" Бијељина.

На другом мјесту по заступљености су занатске радње. Више је отворено, него затворено. Укидање фискалних каса значајно је допринијело позитивном тренду који траје већ пет година. Уз овакве и сличне олакшице могу да се надају развоју посла.

На одређене проблеме у вези са фискалним касама, на разне обавезе, првенствено финансијске, указали су обућар Афан Хаџихајдић и кројачица Љубица Лукић.

Иако се већина младих не одлучују да уче занате, има и оних који своју будућност виде управо у наставку породичне традиције.

- Заволио сам овај занат од малих ногу. Пошто овдје није било тог смјера, уписао сам средњу стручну спрему само да завршим, да би се могао касније преквалификовати за овај смјер, каже млади обућар Мирза Хаџихајдић.

Из удружења "Предузетник" истичу да би и у овој години требало да се настави позитиван тренд повећања броја занатско- предузетничких радњи, и да је њихов циљ да на крају 2017. пређу број од 2.000 активних предузетника у Бијељини.