latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:25 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Каран: Арбитражни поступак за дистрикт Брчко у потпуности спроведен (ВИДЕО)

Арбитражни поступак за дистрикт Брчко, који је кондоминијум Републике Српске и Федерације у потпуности је спроведен за 17 година постојања Дистиркта, констатовао је арбитар Републике Српске за Дистрикт, Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Доношењем амандмана на Устав БиХ 2009.године, упостављена је пуна и коначна верификација Дистрикта, чиме су заштићени и Дистрикт и арбитражна одлука, нагласио је Каран, током састанка с градоначелником Брчког, Синишом Милићем.

Арбитар Републике Српске за дистрикт Брчко, Синиша Каран, оцијенио је у Брчком да су већ испуњени сви услови из арбитражне одлуке за дистиркт. Нагласио је да су његове институције потпуно аутономне, ефикасне и самосталне у односу на ентитете .

"Након готово 17 година можемо да констатујемо да је коначна арбитражна одлука успјешно спроведена, да дистрикт живи пуним капацитетом, да су његове институције сасвим аутономне и ефикасне, потпуно самосталне у односу на ентитете", нагласио је Каран на конференцији за новинаре.

Додао је да  је од посебног начаја да је коначна арбитражна одлука ушла у уставно-правни систем БиХ и да је амандманом један постала саставни дио Устава БиХ.

"Ово је добар приступ у раду арбитра из Републике Српске за дистрикт Брчко, а такав приступ ускоро очекујемо и од арбитра из Федерације БиХ", рекао је градоначелник Брчког, Синиша Милић.
нагласио је Милић.

Арбитар Републике Српске за дистиркт Брчко, истакао је и чињеницу да институције Српске дају пуну подршку примјени коначне арбитражне одлуке.

Ово је прва посјети арбитра Републике Српске, од успостављања Дистиркта Брчко.