latinica  ћирилица
17/01/2017 |  15:20 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

"Шуме": Неоправдан штрајк упозорења газдинства "Јахорина"

Руководство Јавног предузећа шумарства /ЈПШ/ "Шуме Републике Српске" Соколац сматра неоправданим штрајк упозорења запослених у Шумском газдинству /ШГ/ "Јахорина" Пале јер је, како су саопштили, ово газдинство до краја прошле године према Централном рачуну Јавног предузећа имало дуговања од 5.705.769 КМ, као и 670.000 КМ према ШГ "Височник" по основу позајмице.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

Посљедња плата запосленима у овом газдинству исплаћена је за август, и то 5. децембра прошле године, по цијени рада од 130 КМ на којој инсистира ШГ "Јахорина", наведено је у саопштењу.

"Ово је урађено иако су остали организациони дијелови који послују са губитком или имају дуг према Централном рачуну извршили умањење цијене рада, до момента консолидације, а у складу са препорукама Управе и Надзорног одбора ЈПШ", поручили су из "Шума Републике Српске" Соколац.

Средства су обезбијеђена из Централног рачуна, односно са рачуна других организационих дијелова која послују у саставу Јавног предузећа, а не из властитих средстава ШГ "Јахорина".

Управа Јавног предузећа ће у току ове седмице настојати да исплати септембарску плату, за коју ће средства такође обезбиједити из Централног рачуна, односно са рачуна других шумских газдинстава.

Коментаришући Правилник о раду, који је Надзорни одбор ЈПШ "Шуме Републике Српске" Соколац усвојио на редовној сједници одржаној 28. децембра прошле године, из овог предузећа истичу да Правилником нису умањена права радника, те да Правилник о раду даје права радницима онако како су дефинисана Законом о раду.

Ха изради Правилника радио је тим правника из Јавног предузећа више од 10 мјесеци, а његов Приједлог упућен је на увид свим организационим дијеловима, како би дали примједбе и приједлоге.

Правилник је у три наврата разматран на сједници Надзорног одбора, како би био што квалитетније урађен, а максимално је вођено рачуна о правима радника која се њим дефинишу.

Из ЈПШ "Шуме Републике Српске" Соколац сматрају да се на основу паушалних оцјена предсједника Гранског синдиката Владе Павловића, стиче утисак да донесени Правилник о раду није ни прочитао.

У саопштењу је наведено да синдикално организовање у Јавном предузећу није усклађено са постојећом организацијом Јавног предузећа, тако да тренутно постоји више од 30 синдикалних организација, а ниједна не испуњава услов репрезентативности, како је то регулисано Законом о раду.

Из овог јавног предузећа сматрају да су и тврдње запослених у ШГ "Јахорина" Пале, када је ријеч о објекту Шумарска кућа на Јахорини, нетачне, те да је јавно предузеће преузело објекат са намјером да га организује као објекат отвореног типа који би био посебна јединица у саставу предузећа, по узору на шумарства у региону.

Радници Шумског газдинства "Јахорина" са Пала одржали су јуче у кругу предузећа једночасовни штрајк упозорења јер нису примили плате од септембра прошле године.

Извор: СРНА