latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:21 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Кошарац: СДС је некредибилан да прича о дејтонској структури

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац изјавио је да СНСД странка која промовише дејтонске вриједности, док је СДС некредибилан да прича о дејтонској структури БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- СНСД је политичка странка која промовише дејтонске вриједности и онда када политичке странке које долазе из Републике Српске партиципирају у власти на нивоу БиХ и они то не разумију - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је посљедње двије године кадар СНСД-а заговарао очување дејтонске надлежности Републике Српске, док је за то вријеме "зв. Савез за промјене на нивоу институцију БиХ веома често заборављао дејтонске надлежности Републике Српске".

- То је било видљиво и кроз економску агенду, механизам кооридинације, попис становништва, те њихов врло анемичан и невјешт однос кад је ријеч о референдуму, што довољно говори о томе да су све вријеме били у функцији Бакира Изетбеговића - оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, прича о било каквим декларацијама, које најављују из СДС-а, још једнапут потврђује да Изетбеговићу треба рехабилитован СДС код грађана Републике Српске на начин да се врати националној реторици како би у неким наредним изборним процесима имали бољи изборни резултат и да би наставили сарадњу с Изетбеговићем.

- Видљиво је да је то диктат Изетбеговића јер се понављају ствари које су потпуно јасне - оцијенио је он.

За СНСД је, додао је Кошарац, врло јасно да је дејтонска структура БиХ једина могућа на начин да се сачува значај ентитета, њихова ентитетска и уставна надлежност. Подсјетио је на чињеницу да је више од 60 надлежности пренесено са нивоа Републике Српске на БиХ када је СДС чинио власт у неком прошлом периоду на нивоу институција БиХ.

- Према томе, они су потпуно некредибилни да причају о дејтонској структури - сматра Кошарац.

Он је навео да је дејтонска структура веома важна, што је СНСД показао и када је опозиција и када је власт на нивоу институција БиХ.

- С друге стране, процес "рехабилитације СДС" по налогу Изетбеговића је видљив, а о томе говори чињеница да онда када се институције Републике Српске, Народна скупштина, Влада, јасно одреде о одређеним питањима политичког карактера, а на темељу Устава и уставних надлежности Републике Српске у протекле двије године кадар тзв. СЗП је негирао такве ставове и искључиво су поштовали ставове федералних политичких странака, прије свега муслиманских странака и њиховог миљеника Изетбеговића - навео је Кошарац.

Потпуно је видљиво, каже он, да СДС покушава код грађана да пласира одређену врсту бриге о Републици Српској, а да при томе у Сарајеву раде искључиво у интересу БиХ.

- СНСД јесте за европски пут уколико се поштује Устав и надлежности Републике Српске и уколико у самом процесу европских интеграција Српска кроз све документе и све процесе искључиво буде видљива и уколико у имплементацији тих политика сачува своју аутономност у складу са уставом Републике Српске - поручио је он.

Кошарац наводи да Дејтон нигдје не помиње ЕУ. "То довољно говори о напорима Изетбеговића да кроз унитаризацију, односно централизацију власти на нивоу БиХ интегрише Републику Српску у централизовану БиХ што очигледно пролази поред кадра тзв. Савеза за промјене", истакао је Кошарац.

Српска демократска странка најавила је да ће упутити у НСРС декларацију о привржености Дејтонском споразуму и убрзаним европским интеграцијама.

Потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић каже да је циљ декларације да дефинише два витална интереса Републике Српске - очување њеног дејтонског статуса на начелима два ентитета и три конститутивна народа, те убрзан европски пут како Српска не би имала зид са ЕУ на граници са Србијом.

Извор: СРНА