latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:09 | Аутор: РТРС

Савановић: Кључни проблем БОРС-а је рјешавање статуса

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Жељко Савановић истакао је да је један од кључних проблема БОРС-а рјешавање статуса ове организације, при чему се БОРС не слаже са тренутним стањем да има исти статус као и остале организације од јавног интереса и организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.
Борачка организација Републике Српске - Фото: илустрација
Борачка организација Републике СрпскеФото: илустрација

Савановић је додао да БОРС инсистира на повећању износа борачког додатака и на томе да право на мјесечни борачки додатак имају сви борци прве и друге категорије, без обзира на године старости.

Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је циљ борачке организације да настави са интензивирањем и афирмацијом рада мјесних борачких организација.

Лазић је навео да је на јучерашњем састанку са представницима 45 мјесних борачких организација са подручја општине Градишка констатовано да су у прошлој години забиљежени помаци у раду мјесних борачких организација, што доказује и чињеница да су у свих 37 мјесних заједница гдје постоје споменици погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата организовани помени.

Он је истакао да је кључна улога мјесних борачких организација сагледавање материјалног стања борачких категорија и да су мјесне борачке организације у континуитету достављале приједлоге за додјељивање разних облика помоћи овим категоријама.

"У 2016 години, у оквиру Програма борачко-инвалидске заштите, из буџета општине Градишка издвојено је 250.000 КМ од чега 130.000 КМ за стамбено збрињавање борачких категорија, 75.000 КМ за једнократне новчане помоћи и 10.000 КМ за обиљежавање значајних датума и догађаја", навео је Лазић.

Предсједник Предсједништва општинске борачке организације Милован Гагић рекао је да је план борачке организације да се у овој години заврши започето централно помен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци, да се изграде плоче са исписаним именима 609 погинулих бораца са подручја општине Градишка, изради монографија и уреди спомен-соба.

Предсједник Управног одбора Фондације "Солидарност" Мирко Пјанић навео је да је фондација, која од 2008. дјелује у оквиру општинске борачке организација, пружила разне облике помоћи за око 2.000 бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

Пјанић је навео да се средства фондације прикупљају од чланарина чланова борачке организације, издвајања из буџета општине и донација привредника и јавних установа и предузећа, а располажу са годишњим буџетом од 50.000 до 60.000 КМ.

Извор: Срна