latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:05 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Меј потврдила: Британија неће бити дио тржишта ЕУ

Најприје је Филип Хамонд објавио ову одлуку у британском парламенту, уз изјаву како Велика Британија више не може бити чланица јединственог тржишта.
Тереза Меј (Фото: epa/Will Oliver) -
Тереза Меј (Фото: epa/Will Oliver)

Одлука је представљена у доњем дому парламента дан након говора Терезе Меј у којем је представљен план владе за Брегзит.

Двадесет минута након Хамондове објаве, одлуку о Брегзиту је у потврдила и премијерка Меј. Изјавила је да Британија у преговорима о изласку из ЕУ неће покушати да дође до договора којим ће њена земља "напола остати" у ЕУ чланству.

- Видимо ново и једнако партнерство између независне, самоуправне глобалне Британије и наших пријатеља и савезника у ЕУ, а не дјелимично чланство у ЕУ, придруженост или било шта чиме би напола остали у блоку - истакла је Мејова у свом говору.

Навела је да Британија не жели да усвоји модел који уживају друге земље нити да по изласку из ЕУ тежи "дјелићима чланства".

- Не, Британија излази из Европске уније и мој посао је да остварим добар договор - рекла је Мејова.

Она је, такође изразила жељу да ЕУ остане успјешна. Према њеним ријечима, Британија не може остати пуноправни члан царинске уније ЕУ, али ће по изласку тражити бесцаринску трговину са блоком.

- Желим да уклоним што је могуће више препрека за трговину и да Британија може слободно да утврђује сопствене царине у Свјетској трговинској организацији, што значи да можемо да склапамо нове договоре не само са ЕУ, већ и са старим пријатељима и новим савезницима изван Европе - рекла је Мејова.

Најавила је 12 тачака преговора које су кључне за излазак из ЕУ, од којих је прва излазак из јединственог тржишта.

Додала је како ће Велика Британија вратити контролу над својим границама али и како ће сви држављани ЕУ бити добродошли.

Извор: Агенције