latinica  ћирилица
17/01/2017 |  14:03 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

"Илегалци": Предсједник и потпредсједници Ф БиХ и даље у згради Предсједништва БиХ

Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Драган Човић у потпуности су игнорисали захтјев Младена Иванића којим је тражено да се из зграде Предсједништва БиХ иселе кабинети предсједника ФБиХ Маринка Чаваре (ХДЗ БиХ) и потпредсједника Мелике Махмутбеговић (СДА) и Милана Дуновића (ДФ), сазнаје Клиx.ба.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Генерални секретаријат Предсједништва БиХ доставио је свим кабинетима чланова Предсједништва БиХ захтјев који је упутио предсједавајући Иванић, а у којем се тражи деложација кабинета челника ФБиХ због илегалног боравка у згради државног Предсједништва.

Кабинети Изетбеговића и Човића у потпуности су игнорисали захтјев Иванића који је упућен крајем прошле године, при томе омогућавајући својим страначким колегама да и даље бораве у згради Предсједништва БиХ.

Иванић је у писму тражио од генералног секретара Предсједништва БиХ Бориса Бухе да подузме неопходне мјере како би кабинети предсједника и потпредсједника Федерације БиХ били што прије исељени.

Он је Секретаријат подсјетио да је Предсједништво БиХ 20. јуна 2016. године запримило допис од предсједника Федерације БиХ којим се тражи доношење одлуке о продужењу одобрења за кориштење просторија у згради Предсједништва БиХ.

"Подсјетићу Вас такође да Предсједништво БиХ није донијело такву одлуку нити одобрило продужење боравка те да зато од 12. јула 2016. године не постоји правни темељ за боравак кабинета предсједника и потпредсједника ФБиХ у згради Предсједништва БиХ", написао је Иванић.

Како незванично сазнајемо, кабинети челника Федерације БиХ један су од главних разлога што државна институција нема адекватну салу за медије која им је пријеко потребна због честих састанака са страним званичницима.

Иванић је у ранијем захтјеву написао да су разлози због којих је потребно да кабинети предсједника и потпредсједника ФБиХ напусте зграду Предсједништва БиХ многобројни.

"Првенствено, сматрам да присуство институција ФБиХ у згради Предсједништва БиХ нарушава неутралност просторија заједничких институција. У овом тренутку те просторије користе само институције ФБиХ, док институције Републике Српске немају права на исто, што је неупитно дискриминирајуће", истиче Иванић.

Додао је како је, с обзиром на то да више не постоји правни основ за боравак институција ФБиХ у згради Предсједништва БиХ, потребно заштитити институцију Предсједништва БиХ због могућности правних посљедица бесправног боравка.

"И на крају, али не мање важно, желим истакнути безбједносни разлог, јер нисам сигуран да службе задужене за вањске и унутрашње осигурање зграде Предсједништва БиХ тренутно могу учинковито контролисати улазак и кретање особа у просторијама које користи ФБиХ", закључио је Иванић.

Извор: Кликс