latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:45 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Потврђена аутентичност докумената о прислушкивању српских званичника?

На одржаној заједничкој Комисији за надзор над радом ОБА-е закључено је да ће у четвртак бити одржан састанак руководства ове агенције и чланова Комисије гдје ће се разговарати о документима под ознаком повјерљиво, а који су угледали свјетло дана и објављени у појединим медијима, пише новинска агенција Патриа.
ОБА наложила прислушкивање - Фото: РТРС
ОБА наложила прислушкивањеФото: РТРС

Никола Шпирић предсједавајући Комисије подсјетио је да су на прошлој сједници тражили од ОБА-е изјашњење о аутентичности докумената али да данас не може говорити о томе прије него што одрже састанак са руководством агенције.

Агенција Патриа незванично сазнаје да је из ОБА-е потврђена аутентичност докумената те ће сада бити неопходно утврдити на који начин су документи с ознаком повјерљиво објављени у јавности.

Документи који су објављени у медијима односе се на одређене оперативне активности ОБА-е али документ није потписао директор Осман Мехмедагић.

У кабинет потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића 16. децембра стигла је пошиљка са ознаком "тајно", с документом о налогу ОБА БиХ за прислушкивање званичника Србије.

ОБА према том документу спроводи акцију "Ушће", у оквиру које прислушкује и званичнике из Србије.

Стевандић је рекао да је тај документ упутио на адресе свих званичника у Републици Српској и српским представницима у заједничким институцијама БиХ, тражећи да се "утврди о чему се ради и да ли је било злоупотребе".

Подсјећамо да је РТРС писао да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ према високим функционерима Србије проводи акцију "Ушће", која између осталог, подразумијева њихово прислушкивање и праћење.