latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:31 | Аутор: РТРС

Продановић: За Српску 1. март није празник

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је данас у Сарајеву да за Републику Српску 1. март није празник ни у ком смислу.
Лазар Продановић - Фото: архив
Лазар ПродановићФото: архив

"Немамо ништа против да 1. март прослављају они који су донијели тај закон, али сматрамо да је он неуставан, самим тим што у његовом доношењу нису учествовали представници српског народа", рекао је Продановић новинарима након сједнице Уставноправне комисије Представниког дома, чији је члан.

Он је подсјетио да је закон донијет у вријеме када је функционисала хрватско-бошњачка федерација.

"Сматрамо самим тим да нема никакве основе, али поштујемо све оне који сматрају да је то њихов празник. Немамо ништа против", закључио је Продановић.

Када је у питању захтјев посланика Народне скупштине БиХ упућен Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта "даном независности" Републике БиХ Продановић је рекао да је апелација поднијета у складу са уставом БиХ и да је сасвим основана.

Одговор Уставноправне комисије Представничког дома Уставном суду да Комисија није успјела постићи договор у вези са захтјевом Суда за давање одговора о наводима из захтјева Народне скупштине Српске за оцјену уставности закона о 1. марту, према Продановићевим ријечима, једино је што је било могуће постићи.

Подсјећајући да БиХ нема закон о државним празницима Продановић је истакао да чак кад би се и повела расправа о овом питању, не би било могуће доћи до сагласности.

"Непотребно је водити расправу о ономе о чему нема сагласности", рекао је Продановић и додао да се од Уставног суда очекује да одлучи ефикасно, макар како је то урадио када је доношена одлука против Републике Српске, иако није било апсолутног основа за то.

Посланик НДП-а и члан Уставноправне комисије Момчило Новаковић увјерен је да није могуће постићи консензус о закону о државним празницима у БиХ, те да се БиХ није ни приближила рјешењу.

Он је новинарима рекао да у БиХ сада постоје неслагања о елементарним питањима и да питање закона о празницима нема смисла.

Посланик СББ-а и предсједавајући Уставноправне комисије Дамир Арнаут сматра да 1. март као празник није упитан јер је, према његовим ријечима, Дејтонским споразумом прописано да је БиХ правни насљедник такозване Републике БиХ.

Извор: Срна