latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:28 | Аутор: РТРС

Предсједниче Трамп, чувај Македонију од Сороша

Група Македонаца протестовала је у Њујорку против, како тврде, покушаја америчког милијардера Џорџа Сороша да дестабилизује Македонију.

Протест је, како преносе македонски медији, одржан под слоганом "Предсједниче Трамп, чувај Македонију од Сороша", а све се, како се наводи, дешава у тренутку када се приближава рок у ком бивши премијер и лидер најутицајније владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, који је добио мандат за састав нове владе, да објави да ли има парламентарну већину.

Све наде Груевски полаже у свог традиционалнног коалиционог партнера, албанске партије Демократске уније за интеграције Али Ахметија. Тренутно, међутим, нема изгледа да је на помолу договор између Груевског и Ахметија, који инсистира на прихватању декларације албанских странака, која, између осталог предвиђа да албански језик буде равноправан са македонским на цијелој територији Македоније.

За сада, преносе медији, између ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, влада велики јаз, јер о прихватању декларације Албанаца није постигнут договор. ДУИ се не слаже ни са процесом "десорошизације" Македоније, коју је предложио Груевски. За ДУИ је такав приједлог, против невладиних организација, увредљив.

"НВО треба да буду у стању да слободно раде. Исто важи и за Сорош фондација", сматрају из ДУИ и додају да државни органи треба да реагују ако постоје сумње у изворе финансирања НВО или ако су, како наводе, њихове активности противзаконите. Из те партије Албанаца поручују да ће и даље имати коректну сарадњу са невладиним организацијама у земљи, Предсједник Собрања Трајко Вељанско, међутим, вјерује да ће ВМРО и ДУИ између 23. и 29. јануара затворити сва отворена питања, те да ће Груевски и Ахмети наћи рјешења за формирање нове владе.

"Мислим да ће калем почети да се отмотава од понедјељка", рекао је Вељаноски јуче.

Извор: Танјуг