latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:17 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Николић: Са новом администрацијом САД нови контекст односа

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је америчком амбасадору у Србији Кајлу Скоту да су Србија и САД на путу опоравка билатералне сарадње и изразио очекивање да ће са новом администрацијом односи двије земље добити нови контекст.
Кајлон Скот и Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Кајлон Скот и Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

"Ја ћу увијек говорити искрено и отворено и штитити Устав Републике Србије. Разумијем да ви безусловно подржавате нешто на чије сте стварање директно утицали. Ви сте спровођењем своје воље, створили многе невоље и ја се надам да ће са новом администрацијом такво понашање да престане", рекао је Николић.

У саопштењу из Прес службе предсједника Србије наводи се да је Николић истакао да "међу грађанима постоји сумња да Србија може да има једнак третман као и неке друге земље, које су имале бољу перцепцију у очима САД".

Николић је нагласио да је понашање Приштине у вези са возом који је кренуо из Београда ка Косовској Митровици потпуно неприхватљиво, да приштинске власти нису допустиле да он проведе Божић на Косову и Метохији и да није урађено ништа ни на имплементацији Заједнице српских општина.

Предсједник Србије рекао је америчком амбасадору да је Приштина на воз украшен српским обиљежјима кренули бомбама и дугим цијевима, без одобрења КФОР-а.

"Нико не поставља питање да ли је провокација то што по територији Косова иду са обележјима велике Албаније и јавно промовишу ту бесмислену идеју", констатовао је Николић.

Он је поручио да Србија никада неће признати независност самопроглашеног Косова, без обзира на притисак великих сила које су се окупиле око промоције те независности.

Амбасадор САД Кајл Скот се сагласио са Николићем да двије стране не могу да убиједе једна другу у вези са статусом самопроглашеног Косова.

Он је нагласио да није ријеч о транспорту, већ о сагласности око уласка и кретања по Косову.

Скот је рекао да Америка подржава реформе у Србији и отварање поглавља у оквиру европских интеграција и изразио спремност да САД граде јаче односе са Србијом.

"Србија је значајан фактор стабилности у региону и односи са суседима су имали својих успона и падова", сматра Скот, додајући да су направљени кораци напријед у нормализацији односа са Косовом, као и неки кораци уназад.

Извор: Срна