latinica  ћирилица
17/01/2017 |  12:28 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Чубриловић у Требињу отворио изложбу о 25 година НСРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је у Музеју Херцеговине у Требињу отворио изложбу архивских докумената "25 година Народне скупштине Републике Српске 1991-2016.", који свједоче о најзначајнијим догађајима током постојања републичког парламента.
Требиње: Музеј Херцеговина - изложба - Фото: СРНА
Требиње: Музеј Херцеговина - изложбаФото: СРНА

Чубриловић је истакао да је 25 година за одржавање граница на овим просторима дуг период током кога је било доста бурних догађаја.

"Током свих тих дешавања наши претходници били су достојни и знали како сачувати српски народ на овом простору. Надам се да ћемо ми и наши насљедници бити достојни претходника и очувати ово што данас имамо", навео је Чубриловић.

Он је додао да је на изложби, коју ће Требињци моћи да виде и наредних дана, представљена историја српског народа.

"Ово је наша историја, ово треба да чувамо и гајимо, да се поносимо и достојанствено односимо према томе", истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске, напомињући да је Требиње, с обзиром на своју историју, један од најзначајнијих дијелова Српске.

Чубриловић је подсјетио да је изложба представљена у шест градова у којим је, према његовим ријечима, Народна скупштина Република Српска доносила важне одлуке, а гдје желе те одлуке на овај начин и да представе.

Он је позвао грађане да погледају изложбу и да пренесу пријатељима шта је презентовано, напомињући да би то требало да виде и странци и да им се пренесе шта власт Републике Српске жели.

"Ми желимо мир, ми желимо јединство, желимо да градимо Републику Српску у БиХ и да се достојанствено понашамо према свим тим вриједностима. Желимо и сарадњу са међународном заједницом, али не желимо да нас нико омаловажава као што се то покушава ових дана, да нам укида празнике и одређује рођендане", рекао је Чубриловић.

Окупљенима се обратио и градоначелник Требиња Лука Петровић, који је истакао да је Требиње дало значајан допринос на стварању јужних граница Републике Српске, те да је захвалан што је Чубриловић овај град изабрао за један од оних у којима је прослављен јубилеј Народне скупштине Републике Српске.

"Сви морамо с посебном пажњом да се обратимо оваквим догађајима, да имамо дане и у школама гдје ће се часови посвећивати Републици Српској, Дану и крсној слави Републике Српске. Колико год то неко хтио да нам оспори, ми имамо право на то. Као што немамо право да поништавамо оне који су испред нас поставили темеље Српске", навео је Петровић.

Он је рекао да ће се и будуће генерације односити према нама онако како се ми односимо данас према важним датумима.

Директор требињског Музеја Ивана Грујић изразила је захвалност што се јубилеј 25 година постојања Народне скупштине Републике Српске на овај начин прославља и у Требињу.

"Посебна је част што се у Музеју Херцеговине, једној од најстаријих установа културе у БиХ, изложба отвара непосредно након прославе Дана Републике Српске", истакла је Грујићева.

Аутори изложбе архивских докумената "25 година Народне скупштине Републике Српске 1991-2016." јесу магистар Бојан Стојанић, Верица Стошић и магистар Горан Ђуран из Архива Републике Српске, а на истраживању и припреми изложбе радио је тим историчара и архивиста.

У музичком дијелу свечаности наступиле су Ирина Капор и Милица Манигода, ученице требињске Музичке школе.

Чубриловић у Требињу

Требиње има подршку институција Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Требињу да локална власт у том граду има визију шта треба да ради и шта су приоритети, те да ће у потпуности имати подршку институција Републике Српске.

Чубриловић је рекао да га је градоначелник Требиња Лука Петровић информисао о актуелној ситуацији у градској администрацији и локалној заједници, те о приоритетним пројектима који су планирани за наредни период.

"Настојаћемо на сваки начин да подржимо њихову визију развоја овог мјеста, јер ово нису пројекти везани само за Требиње, већ од важности за цијелу Републику Српску", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће бити пронађен начин да сви ти пројекти буду подржани и финансијски. "Да ли ће то бити кроз гаранције кредитних линија или кроз неку ставку у самом буџету Републике Српске, одредиће они који буду правили финансијску конструкцију", рекао је Чубриловић.

Градоначеклник Требиња Лука Петровић је након састанка прецизирао да је Чубриловића упознао о активностима које локална власт предузима на санацији штета које је проузроковала претходна администрација, вишку радника, недостацима средстава у буџету и другим проблемима.

"Сагласили смо се да је најважнија ствар да покренемо велику инвестицију - обилазницу града Требиња, коју ће сигурно подржати Влада Републике Српске и `Путеви` Републике Српске", рекао је Петровић.

Петровић је напоменуо да ће бити организована и инвестициона конференција на којој ће се окупити значајни привредници и други инвеститори, ради сагледавања могућности да се изнађу нова радна мјеста, шири постојећи реални сектор и да се стабилизују прилике града Требиња.

Извор: Срна