latinica  ћирилица
17/01/2017 |  11:05 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Реална средства за ову годину око 170 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је данас Срни да је за ову годину идентификовано више од 170 милиона КМ који би реално могли бити расположиви за финансирање аграрног сектора.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Мирјанић је додао да је, осим аграрног буџета од 60 милиона КМ, пољопривредницима на располагању 3,9 милиона КМ повољних средстава "Партнер фонда" и 65 милиона КМ кредита Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

На располагању су и средства по основу међународних пројеката од 21,2 милиона КМ, те средства водопривреде за заштиту земљишта и добара од 26,2 милиона КМ.

"То све укупно чини 176,4 милиона КМ и на располагању су пољопривредном сектору", рекао је Мирјанић.

Према његовим ријечима, осим унапређења извора финансирања аграрног сектора, приоритетна мјера Министарства је и унапређење спољно-трговинског пословања и заштита домаће производње, унапређење регистра земљишних парцела, система индентификације животиња, као и израда ИПАРД оперативне структуре и докумената.

Мирјанић је навео да је планирано доношење више законодавно-правних аката којима ће значајно бити унапријеђена институционална позиција аграрне привреде.

Приоритет у усмјеравању подстицаја, каже Мирјанић, је раздвајање социјалног од развојног дијела и у том погледу подизање минималног обима производње која се подстиче, затим наглашена подршка тржишно оријентисаним производњама и произвођачима.

Он је додао и преиспитивање начина и облика подршке у појединим мјерама и гранама производње, инсистирање на нивоу квалитета производа, као и здравственој безбједности, нарочито код млијека, али и других производњи и слично.

Извор: Срна