latinica  ћирилица
17/01/2017 |  10:41 | Аутор: РТРС

Употреба "босанског језика" у Српској стална тачка дневног реда СМ?

На дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ поново ће се наћи информација о "кршењу уставног права Бошњака на слободно кориштење и употребу 'босанског језика' у Републици Српској".
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Ово је пети пут заредом да се ова тачка налази у најавама дневног реда сједница Савјета министара БиХ.

О њој није било ријечи на сједници Савјета министара БиХ одржаној 29. децембра прошле године, иако је била званично најављена.

Замјеник предсједавајућег СМ БиХ и министар спољне трговине Мирко Шаровић тада је изјавио да, према његовом мишљењу, материјал захтијева да се на њему још ради како би могао да буде прихватљив за све у Савјету министара.

Савјет министара расправљао је о овој информацији на сједници 20. децембра, након што је она два пута скидана са дневног реда.

Министарство просвјете и културе Републике Српске сматра да СМ није требало, нити је имао основа да расправља о информацији о наводном кршењу уставног права Бошњака на кориштење и употребу "босанског језика" јер је област образовања у надлежности Српске.

"Нејасно је како се уопште и могло расправљати о тој теми у Савјету министара БиХ, ако се зна да предлагач информације - Министарство цивилних послова БиХ није надлежно за област образовања, већ има улогу координатора активности, усклађивања планова ентитеских власти и дефинисања стратегија на међународном плану у појединим подручјима", саопштено је раније из Министарства просвјете и културе Српске.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је раније да је омбудсман у БиХ обавезан да достави своје мишљење у вези са проблемом језика бошњачког народа који се, према његовим ријечима, рефлектује на дјецу. Позвао је Министарство просвјете и културе Српске да достави свој став у вези са овом информацијом и овим проблемом.

- С обзиром на то да је образовање искључива ентитетска надлежност, онда Министарство треба да достави своју информацију у којој ће навести силне разговоре и преговоре које су имали о том питању и на крају свој дефинитиван став - закључио је Мектић, и подсјетио да СМ информацију о језику треба да достави Парламентарној скупштини БиХ.

На дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о управи,  Нацрт протокола између Министарства безбједности БиХ и МУП-а Србије о спровођењу члана 13-15 Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи.

Биће ријечи и о Нацрту измјена Споразума између БиХ и ЕУ о безбједносним процедурама за размјену повјерљивих информација и Нацрту основа за вођење преговора и закључивање измјена тог споразума, те Нацрту споразума између Савјета министара БиХ и Владе САД о размјени података у вези са безбједносним провјерама о тероризму и Нацрту основа за вођење преговора и закључивање тог споразума.

Савјет министара БиХ размотриће информацију о придруживању БиХ одлукама Савјета ЕУ које се односе на рестриктивне мјере упериоду након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, с приједлогом за даље поступање.

На дневном реду сједнице је и информација о примјени Одлуке о инструментима за усклађивање законодавства БиХ с правном тековином ЕУ у периоду од 7. априла до 14. октобра 2016. године и обавези означавања прописа ознаком "ЕИ".

Пред министрима ће се наћи Приједлог програма рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ за 2017. годину и Нацрт годишње платформе о обавјештајно-безбједносној политици за 2017. годину. На дневном реду је и информација о стању у области комуникација, с приједлогом мјера.

Сједница је претходно била заказана за 10. децембар, али је одгођена због грипа, односно болести појединих министара.

Извор: СРНА