latinica  ћирилица
17/01/2017 |  10:00 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Инцкова изјава не заслужује коментар (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да четврт вијека постојања Српске није мало и да је то требало обиљежити.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Дан Републике су пратили и проблеми проузроковани апелацијом Уставном суду БиХ члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, који је хтио да негира Дан Републике", подсјетио је Чубриловић и додао да је више пута рекао да је то довело у ћорсокак, из којег се изашло доношењем новог закона о 9. јануару.

Изразивши наду да више неће бити враћања на те ствари, Чубриловић је констатовао да је Република Српска сасвим легално и легитимно обиљежила свој празник, који други различито виде и коментаришу.

"Једноставно мислим да не треба политизовати око свега и свачега. А ми смо се вратили у 10. јануар, у реалност и треба што прије да превазиђемо све те ствари, да се бавимо онима које се тичу рјешавања проблема наших грађана", рекао је Чубриловић за данашње сарајевско "Ослобођење".

Осврћући се на реаговања на изјаву високог представника Валентина Инцка о Дану Републике Српске, Чубриловић је рекао да Народна скупштина има добре односе са одјељењем ОХР-а у Бањалуци и да позив Владе Српске на прекид сарадње с Инцком док он не протумачи своју изјаву или се не извини, практично мало тога мијења.

"Наиме, он ионако не комуницира са руководством Републике Српске или то не чини на начин видљив за нашу јавност. Тешко се сјетити када је одржао неки састанак о конкретној теми. Све се своди на комуникацију саопштењима или декретима", истакао је Чубриловић, констатујући да високог представника нема.

Према ријечима предсједника Народне скупштине Републике Српске, проблем у БиХ је довести људе за један сто и са њима разговарати.

"Неспретно се понаша и међународна заједница у свему томе, која би требало на неки начин да допринесе том дијалогу, али не на начин да се поставља наредбодавно или тако што ће неким декретима и одлукама успоставити односе међу народима или ентитетима у БиХ", оцијенио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине рекао је да владајућа коалиција у Републици Српској функционише на задовољавајући начин.

"Да има боља коалиција, била би формирана", истакао је Чубриловић и додао да владајућа коалиција сувише дуго траје да би могла тек тако да се разиђе или да се прави нека друга парламентарна већина.

ЗАБРИЊАВАЈУЋА ИЗЈАВА ДУДАКОВИЋА

Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да позив бившег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића младим Бошњацима да се наоружају треба да забрине све који слушају поруке оних који нису кажњени за оно за шта је требало.

"Такве изјаве воде само у сукобе. Умјесто да ти људи одговарају и сносе посљедице своје неодговорне политике у претходном периоду, они изазивају нову ратну ситуацију која сигурно није прихваћена код младих Бошњака, што је добра ствар", рекао је Чубриловић новинарима у Требињу.

Коментаришући Инцкову изјаву да се неће извинити предсједнику Републике Српске Милораду Додику и предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу, Чубриловић је рекао да се, прије свега, треба запитати да ли та његова изјава завређује уопште неки коментар.

"Неко ко се ставља у функцију лобисте једног народа у БиХ, ко је задужен да тумачи Дејтонски мировни споразум и равноправност према свим народима, не завређује пажњу", нагласио је Чубриловић.

Он се запитао како схватити то Инцково неразумијевање ситуације кроз изјаву која је дата, гдје је српски народ стављен у један контекст којем он сигурно не припада.

"Мислим да не треба превише да се осврћемо на такве изјаве, већ да радимо на јединству српског народа у БиХ и да промовишемо и бранимо своје ставове", рекао је Чубриловић и додао да ће изјава појединаца бити, поготово оних који нису наклоњени српском народу.

Извор. Срна