latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:42 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Европски лидери изненађени Трамповим изјавама

Лидери земаља чланица ЕУ реаговали су на изјаве Доналда Трампа да је НАТО застарио и да ће послије Велике Британије и друге земље напустити Унију.
Доналд Трамп - Фото: RT
Доналд ТрампФото: RT

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер рекао је на састанку министара спољних послова земаља ЕУ да су Трампова изјава о НАТО-у и тврдње да његове чланице не плаћају колико би требало "изазвале велико изненађење", док је шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро навео да је "најбољи одговор на такве изјаве јединствена ЕУ".

Њмачка канцеларка Ангела Меркел казала је да је Трампов став о ЕУ и НАТО-у "одавно познат" и оцијенила да је "судбина Европљана у њиховим рукама".

"Сачекаћемо да Трамп ступи на дужност, а онда ћемо са њим сарађивати на свим нивоима", рекла је Меркелова новинарима у Берлину.

Иако је Трамп сличне изјаве давао и током предизборне кампање, оне су ипак изазвале изненађење пошто је будући предсједник САД за министра одбране именовао пензионисаног генерала Џејмса Матиса, познатог по снажној подршци НАТО-у, наводи агенција АП.

Штајнмајер је оцијенио да су Трампови ставови о Алијанси, изражене у интервјуу за њемачки лист Билд и британски Тајмс "контрадикторни Матисовим".

Трамп је такође навео да је "равнодушан" према томе да ли ће ЕУ опстати или не, што је у потпуности супротно Обаминим изјавама у којима је позивао Британце да гласају за останак у Унији на референдуму у јуну прошле године.

Нови предсједник САД оценио је и да је Велика Британија је поступила паметно када је одлучила да изађе из ЕУ, наводећи да "земље желе свој идентитет и да га је жељело и Уједињено Краљевство", као и да ће још земаља кренути тим путем.

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон, иначе велики заговорник изласка из ЕУ, оцијенио је да је "добра веијст што САД желе да склопе добар трговински споразум са Великом Британијом и што желе да се то деси што прије".

Трамп је најавио и могућност увођења високих тарифа за велике европске произвођаче аутомобила попут компаније BMW, што би, како је оцијенио њемачки министар економије Зигмар Габријел, могло да "ослаби и поскупи америчку аутомобилску индустрију".

Габријел је такође позвао ЕУ да у пословању са Трампом "има више самопоуздања" и додао да "Европа није ни слаба ни инфериорна".

Извор: Бета