latinica  ћирилица
17/01/2017 |  07:01 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

Истанбул- Ухапшен нападач на ноћни клуб "Реина" (ВИДЕО)

Нападач који је у новогодишњој ноћи у Истанбулу убио 39 људи у ноћном клубу "Реина", ухапшен је синоћ, јавља Ројтерс, позивајући се на турске медије.
Абдулкадир Маширипов - Фото: nezavisne novine
Абдулкадир МашириповФото: nezavisne novine

Mушкарац кога су турске власти ухапсиле због сумње да је убио 39 људи на Нову годину, признао je да је извео тај напад.

Терориста је признао злочин, рекао је гувернер Истанбула Васип Сахин, идентификујући га као Абдулгадира Машарипова, рођеног у Узбекистану 1983. године.

Његови отисци прстију су се поклопили с онима узетим на месту напада. Машарипов је обучаван у Авганистану, говори четири језика и вјерује се да је у Турску ушао илегално у јануару 2016, преко источних граница.

Гувернер је навео да је јасно да је напад изведен у име Исламске државе, додавши да су са нападачем ухапшени и један Ирачанин и три жене. Према његовим ријечима, 50 особа је приведено у операцијама потраге за нападачем.

Турски медији су раније јавили да је Машарипов ухапшен синоћ, послије двонедјељне потраге, у луксузном стамбеном комплексу у Истанбулу, заједно са још четири осумњичене особе и да је полиција данас почела да их испитује.

Анадолија је пренијела да је током рације ухапшен и мушкарац из Киргизије и три жене - из Сомалије, Сенегала и Египта - док је четворогодишњи син главног осумњиченог стављен под привремено старатељство.

Полиција је извела рације у становима чланова осумњичене узбекистанке ћелије Исламске државе у пет истанбулских четврти, при чему је привела неколико особа.

За напад на ноћни клуб одговорност је преузела Исламска држава, тврдећи да је напад у првим сатима нове године био одмазда за операције турске војске на сјеверу Сирије, а од тада је мушкарац који је идентификован као главни осумњичени био у бекству.

Извор: Танјуг