latinica  ћирилица
16/01/2017 |  22:27 | Аутор: РТРС

КФОР није био обавијештен о распоређивању РОСУ

КФОР није био обавијештен о присуству специјалних снага косовске полиције РОСУ на сјеверу Косова 14. јануара, нити им је дао одобрење да интервенишу у намјери да зауставе воз који је кренуо из Београда ка Косовској Митровици, наводе у сједишту НАТО у Бриселу.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

"У складу са тренутним уговорима и мандатом КФОР-а, институције Косова нису у обавези да обавјештавају КФОР о размијештању РОСУ на сјеверу Косова", рекао је за Тањуг званичник НАТО из сједишта Алијансе у Бриселу.

Одговарајући на питање да ли су специјалне снаге косовске полиције РОСУ имале одобрење КФОР-а да интервенишу на сјеверу Косова у намјери да зауставе воз који је 14. јануара кренуо из Београда ка Косовској Митровици, званичник НАТО каже да то није био случај.

У Сјеверноатлантској алијанси нису дали коментар на навод да је, према писаним гаранцијама које је НАТО приложио уз Бриселски споразум 2013. године, неопходно да полицијске или друге оружане снаге Косова добију одобрење НАТО-а и локалне заједнице да би интервенисале на сјеверу Косова.

Воз "Железница Србије", који је 14. јануара - први пут након НАТО бомбардовања, кренуо из Београда за Косовску Митровицу заустављен је у Рашкој, на посљедњој станици прије административне линије са Косовом.

Након демонстрације силе и пријетњи са косовске стране да ће пруга бити минирана и информација да ће машиновођа и путници бити похапшени, премијер Србије Александар Вучић одлучио је да се воз са станице у Рашки врати за Београд.

Унутрашњост вагона воза красе 23 слике фрески из четири манастира на Косову и Метохији који су под заштитом Унеска.

Спољашњост воза украшена је српском тробојком на којој су исписана имена свих манастира на Косову и Метохији и реченица "Косово је Србија" на 21 свјетском језику, што је засметало властима самопроглашеног Косова.

Извор: СРНА