latinica  ћирилица
16/01/2017 |  22:00 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

На "Кустендрофу" српска премијера филма "На млијечном путу"

У препуној биоскопској дворани Мећавника вечерас је премијерно приказан нови филм Емира Кустурице "На млијечном путу".
Сцена из филма "На млијечном путу" (Фото: filmaffinity.com) -
Сцена из филма "На млијечном путу" (Фото: filmaffinity.com)

Била је ово српска премијера најновијег остварења славног режисера, а колико је интересовање данас на Мећавнику владало за овај филм говори и податак да ће током вечери за оне који поподне нису успјели да уђу у биоскопску салу бити организована још једна пројекција.

Емир Кустурица и глумица Слобода Мићаловић награђени су након пројекције дуготрајним аплаузом и овацијама публике, преноси портал "Искра".

Кустурица је након пројекције рекао да се искуство са овим филмом не може мјерити ни са једним другим јер је рађен по искуствима из прошлости, истичући да је прављен језиком седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, што је универзални језик који се сада ријетко користи.

"Ми живимо у времену када је кинематографија отворила многе начине да се филм гледа, али све мање овако. Можете да претпоставите шта значи четири године чекати сунце у земљи у којој га нема често. Једне читаве године у Требињу га није ни било. Битно ми је да је језик прилагођен ликовима и да смо показали ту љепоту Херцеговине", навео је Кустурица, обраћајући се публици.

Слобода Мићаловић рекла је да је вечерас први пут гледала ову верзију филма, те да је сваки пут обузму неке нове емоције.

"Сан сваког глумца који жели да помери своје границе је да ради са редитељем попут професора Кустурице. Он нас, за разлику од многих других, не ставља у калупе и не држи се сценарија стриктно, већ допушта да се сцена спонтано развије. Изазов је био и физички савладати све задатке", истакла је Мићаловићева и додала да је фасцинирана храброшћу редитеља да јој допусти да покаже што никада прије није.

Прије пројекције филма додијељена је посебна награда "Кустендорфа" сценаристи Гордану Михићу за будућа остварења. Приказани су и инсерти из Михићевих филмова.

На Мећавнику је у току 10. међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" који ће трајати до четвртка, 19. јануара.

Извор: СРНА