latinica  ћирилица
16/01/2017 |  19:01 | Аутор: РТРС

Почела сњежна олуја, тотални колапс на путевима Хрватске

Хрватску је у понедјељак захватило невријеме које је блокирало саобраћајнице и у потпуности одсјекло унутрашњост земље од Далмације.

Према извјештају Хрватског аутоклуба од, због орканског вјјетра и сњежних наноса за сва су возила затворени многи путеви.

Затворен је ауто-пут А1 између чворова Свети Рок и Поседарје, Јадранска магистрала (ДЦ8) између Сења и Свете Марије Магдалене, државни пут ДЦ1 између Удбине и Книна, државни пут ДЦ54 Масленица-Затон Обровачки и државни пут ЖЦ5203 Сучевић-Доњи Срб-Бротња.

Олујни вјетар затворио је многе путеве за аутомобиле. На Крчком мосту забрањен је саобраћај за аутобусе на спрат, возила с камп приколицама и мотоцикле, а на ауто-путу А7 између чворова Драга и Шмрика и на дионици Јадранске магистрале (ДЦ8) између Бакра и Новог Винодолског додатно још и за доставна возила и возила с наткривеним теретним простором, јавља зегребачки "Јутарњи лист".

Путеви су мокри и клизави у већем дијелу земље, снијег повремено пада у Горском котару и Лици, а због ниских температура могућа је поледица.

Возаче ХАК упозорава да прилагоде брзину и начин вожње условима на путевима и да на пут не крећу без зимске опреме. Због сњежне вијавице за сав саобраћај затворена је ДЦ218 Добросело-Мазин-Брувно. У прекиду су и бројне трајектне и катамаранске линије.

Најновија прогноза хрватског Државног хидрометеоролошког завода најављује умјерено до претежно облачно вријеме до краја дана. У Горском котару и Лици повремено снијег, на Јадрану киша, али је снијег могућ и уз обалу и понегдје на острвима. Снијега ће бити и у источним и средишњим крајевима. Дуваће умјерен и јак вјетар, на Јадрану јака, на ударе олујна, подно Велебита и орканска бура.

Највиша дневна температура између -3 и 2, на Јадрану од 4 до 9 степени Целсијуса. У уторак се време неће смирити, биће и даље претежно облачно, повремено са снијегом, на Јадрану с кишом и снијегом.

ДХМЗ је путем Метеоаларма објавио низ упозорења за цијелу државу. У уторак је у поједим деловима Хрватске на снази црвени метео-аларм, који упућује на изузетно опасне временске услове.

Извор: Б92, Независне новине