latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:56 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Да ли је осигурано заиста и сигурно? (ВИДЕО)

Честе временске непогоде навеле су дубичке воћаре да осигурају засаде.
Саша Тркуља - Фото: РТРС
Саша ТркуљаФото: РТРС

Саша Тркуља за 3,5 хектара засада крушке и јабуке, платио је 1.400 КМ осигурања. Али кад му је лед уништио воће, осигурање одбија да исплати штету.

Из Винер осигурања тврде да за то не постоје услови.

У воћњаку Саше Тркуље штета је настала 25 априла 2016. године. И након осам мјесеци, посљедице се виде. Једина нада да ће губитке надокнадити од осигарања, брзо је пала у воду. Како каже, у осигуравајућој кући негирају да је леда уопште и било.

- Све црно на бијело имам од њих. Они су ангажовали вјештаке, довели их три пута у село, узимали су изјаве свједока, имали су општинске свједоке. Општинска комисија је излазила на терен исти дан као и они и утврдили су штету, е сад шта буде да буде - каже Тркуља.

Надлежна општинска комисија утврдила је исто и стала на страну Тркуље.

- Комисија је тврдила чињенично стање и констатовала да је у том периоду настала штета - рекао је Мирослав Тица, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду у општини Козарска Дубица.

Из Винер осигурања, међутим, тврде другачије - не постоје услови за исплату штете: "Јер наводна штета није наступила као посљедица осигураног ризика предметне полисе, те је осигураник обавијештен, уколико сматра да су му повријеђена његова права, може да их заштити у законом предвиђеним поступцима".

Тркуља ће, тако, своја права потражити на суду, а адвоката је већ ангажовао. И није једини. Тужбу против Винер осигурања поднијеће и остали воћари, којима је лед уништио плодове, а од осигурања не могу да наплате штету.