latinica  ћирилица
16/01/2017 |  18:26 | Аутор: РТРС

Ледоломци из Мађарске разбијају лед код Даља

Два ледоломца из Мађарске стигла су поподне у сектор такозване Даљске кривине, гдје ће разбијати огромне ледене баријере на Дунаву према општини Апатин.
Ледоломац - Фото: СРНА
ЛедоломацФото: СРНА

Детаљним прегледом Дунава у зони хрватског мјеста Даљ, у сектору Даљске кривине, утврђено је да се ледена баријера на овој ријеци протеже на чак 15 километара.

Ради разбијања леда, уз помоћ ледоломаца из Мађарске у зони даљске кривине, данас је у Новом Саду поново ангажован брод-потискивач "Слога".

"Слога" је до мрака радила на разбијању леда на Дунаву у Новом Саду, како би се на ријеци створио што шири коридор за санте разбијеног леда које буду стизале из зоне даљске кривине.

Из предузећа "Воде Војводине" саопштено је да је посебно проблематична дионица Дунава у Новом Саду због кривина и мостова, пошто стубови, нарочито Жежељевог моста, успоравају проток леда.

Из тога разлога, "Слога" на Дунаву у Новом Саду дјелује превентивно да би се обезбиједио што шири коридор како би разбијени лед из зоне Даља, који ће стизати у великим количинама, безбједно прошао низводно од највећег града Војводине.

Брод-потискивач "Слога", јачине 400 коњских снага, наставиће рано ујутро разбијање леда, односно ширење коридора на Дунаву у Новом Саду.

Разбијање леда на Дунаву од изузетне је важности, јер ледени чепови могу изазвати велике, веома опасне и економски штетне ледене поплаве.

Извор: СРНА